Skocz do zawartości

NaOH w piwie.


Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, 

Dziś warzylem kolejna warkę. Niestety popełniłem błąd ale nie wiem czy ma to znaczenie. 

Czyscilem fermentator NaOH, wylalem roztwór do zlewu i jeszcze nie przepłukałem fermentatora. Po chmieleniu wyciągnałem worek z chmielem z brzeczki i położyłem go na wewnętrznej stronie pokrywy fermentatora - pewnie były na nim resztki NaOH. Potem chciałem wycisnąć worek z chmilinami. Kiedy zorientowałem się co zrobiłem dale pod kran te chmieliny - co by wypłukać to co mogło być sody na worku - a potem wycisnąłem resztę brzeczki i do gara. W sumie głupio zrobilem ale było minelo. 

Warka do wyłania czy nie przejmować się jakimiś śladowymi ilościami NaOH. 

 

Roztwór był 3 %. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Małe ilości NaOH przereagują z wydzielającym się podczas fermentacji/refermentacji CO2 do NaHCO3, który nie jest szkodliwy. Dodatkowo, roztwór był rozcieńczony i ilości niemalże śladowe, to nie powinno sprawić problemów ze smakiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.