Alchemik84 Opublikowano 16 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2020 Witajcie, Dziś warzylem kolejna warkę. Niestety popełniłem błąd ale nie wiem czy ma to znaczenie. Czyscilem fermentator NaOH, wylalem roztwór do zlewu i jeszcze nie przepłukałem fermentatora. Po chmieleniu wyciągnałem worek z chmielem z brzeczki i położyłem go na wewnętrznej stronie pokrywy fermentatora - pewnie były na nim resztki NaOH. Potem chciałem wycisnąć worek z chmilinami. Kiedy zorientowałem się co zrobiłem dale pod kran te chmieliny - co by wypłukać to co mogło być sody na worku - a potem wycisnąłem resztę brzeczki i do gara. W sumie głupio zrobilem ale było minelo. Warka do wyłania czy nie przejmować się jakimiś śladowymi ilościami NaOH. Roztwór był 3 %. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 16 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2020 Za mało tej sody, Będziesz miał ciut więcej jonów Na+ w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alchemik84 Opublikowano 16 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2020 Ufff dzięki! Szkoda by było nie ukrywam. Musze być bardziej uważny! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 16 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2020 Małe ilości NaOH przereagują z wydzielającym się podczas fermentacji/refermentacji CO2 do NaHCO3, który nie jest szkodliwy. Dodatkowo, roztwór był rozcieńczony i ilości niemalże śladowe, to nie powinno sprawić problemów ze smakiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się