Sumikk Opublikowano 19 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2020 Witam Mam składniki i pomysł na piwko lecz nie wiem co z tego wyjdzie? Macie jakieś rady co do tej receptury ? Na innym forum widziałem podobną recepturę i podobno wyszło całkiem niezłe. Skład: Pale Ale 4,5kg Monachijski 1kg Karmelowy150 0,5kg Zacieranie: 60 min - 67 C podgrzanie do 72 C i filtrowanie Chmielenie: 60 min 20g marynki- po 5 min gotowania 20g lubelskiego - na ostatnie 15 min gotowania Drożdże GOZDAWA PURE ALE YEAST 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janciuncio Opublikowano 20 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 Dalbym calosc na goryczke I karmelowego 600 albo czekoladowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 czyli jasne ciemne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamski_68 Opublikowano 20 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 Nie jasne ale ciemne Wysłane z mojego Mi A3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 20 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 Godzinę temu, anteks napisał: czyli jasne ciemne ? Nie znam jeszcze wszystkich słodów bo dopiero zaczynam zabawę. To w końcu jakie to wyjdzie ? Jak coca cola czy bardziej jak mocna herbata ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 21 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 No jasne, że ciemne Tu chodzi o nazewnictwo.Pale oznacza jasny, wiec jak chcesz ciemne to w zależności od koloru mogłoby się nazywać Amber Ale, Brown Ale czy Dark Ale. A jak ciemne wyjdzie to sprawdź w kalkulatorze jakimś, np. Brewness Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Sumikk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 21 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 Bardzo ciemne nie wyjdzie, może bursztynowe. Łapie się to na "pale ale", bo "pale" w kontekście piwa oznacza że jest jaśniejsze niż brązowe. Ale moim zdaniem ten monachijski to pomyłka, wyjdzie ciężkie i nieprzyjemne piwo. Niestety ten słód i melanoidynowy to zakała pale ale'i z "polskiego kraftu". Połowa jest niepijalna. Pale ale to styl anglosaski, żadnego monachijskiego tam nie powinno być, słód pale ale na bazowy i ewentualnie karmelowy dla koloru i smaku. Sumikk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 21 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 2 godziny temu, dirk gently napisał: Pale ale to styl anglosaski, żadnego monachijskiego tam nie powinno być, słód pale ale na bazowy i ewentualnie karmelowy dla koloru i smaku. Czyli wyrzucić monachijski a reszta może być ? A jak myślicie w jakie blg celować przy tym piwie? 12-14 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamski_68 Opublikowano 21 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 Sumikk bez monarcha wyjdzie Ci niezły bitter popatrz na Wiki, jest tam kilka receptur, wybierz taką, która ma takie chmiele jak Twoje i nawet na drożdżach, które masz wyjdzie fajne stylowe piwo, do wypicia z przyjemnością. Wysłane z mojego Mi A3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 21 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 3 godziny temu, Sumikk napisał: Czyli wyrzucić monachijski a reszta może być ? A jak myślicie w jakie blg celować przy tym piwie? 12-14 ? Cokolwiek między 10 a 15 Blg da fajne, pijalne piwo. Współczynnik nachmielenia dałbym około 0.9. Sumikk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 9 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 Piwo fermentuje już 13 dni w temp ok 18'c i blg jest na poziomie ok 3,5. Mogę je teraz podnieść do ok 20'c na kilka dni żeby jeszcze lepiej dofermentowało i później na cichą ? Czy odrazu dać na cichą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 20 minut temu, Sumikk napisał: Piwo fermentuje już 13 dni w temp ok 18'c i blg jest na poziomie ok 3,5. Mogę je teraz podnieść do ok 20'c na kilka dni żeby jeszcze lepiej dofermentowało i później na cichą ? Czy odrazu dać na cichą ? Można podnieść temperaturę na koniec. Po co chcesz zlewać na cichą? Zostaw spokojnie w tym samym fermentorze na kolejny tydzień i będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 16 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 Dzięki panowie za pomoc, piwko właśnie poszło w butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się