zasada Opublikowano 27 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 (edytowane) Na łamach strony internetowej Craft Beer and Brewing (nie wiem jak w wydaniu papierowym/ elektronicznym kwartalnika) pojawiła się receptura na wędzony porter bałtycki z Widawy. https://beerandbrewing.com/recipe-widawa-smoked-baltic-porter-24/ Cytat Objętość: 38 l | Wydajność: 76% BLG: 25,5 | FG: 5,7 | IBU: 45 | ABV: 10.5% zasyp: 5.9 kg Bestmalz Munich 5.4 kg Bestmalz Smoked 1.8 kg Bestmalz Munich Dark 907 g Bestmalz Special X 454 g Weyermann Chocolate Wheat 454 g Weyermann Carafa Special III 454 g Bestmalz Chocolate 454 g Bestmalz Caramel Munich II 454 g Bestmalz Caramel Aromatic chmielenie 75 minut: 82 g Iunga 11.5% AA @ 60 min 11 g Iunga 11.5% AA @ 5 min drożdże: Fermentis Saflager 34/70 Wymieszaj wszystkie 16,3 kg słodów, a następnie podziel na dwie części: pierwszą 10,9 kg i drugą 5,4 kg. W przypadku pierwszej należy przeprowadzić wielostopniowe zacieranie: [brak informacji o stosunku woda:ziarno] 53 ° C - 5 minut, 64 ° C - 20 minut, 68 ° C - 20 minut, 72 ° C - 20 minut wygrzew w 76 ° C Brzeczkę przednią o gęstości ok 20BLG zgromadź i utrzymuj około 80 ° C. [brak informacji o objętości] Kontynuuj wysładzanie (do oddzielnego pojemnika), aby uzyskać brzeczkę około 10 BLG. [brak informacji o objętości] Usuń zasyp i dodaj pozostałe 5,4kg. Użyj brzeczki 10 BLG jako wody zaciernej, zacierając: 64 ° C - 20 minut, 68 ° C - 20 minut, 72 ° C - 20 minut wygrzew w 76 ° C Zbierz tylko brzeczkę przednią (ok. 20BLG) i połącz z już uzyskaną. [brak informacji o objętości] Gotuj przez 75 minut, chmiel zgodnie z planem. Brzeczkę schłodź do 12 ° C, napowietrz i zadaj drożdże. [brak informacji o ilości drożdży, w innym artykule wspomina o warzeniu pilsnera tydzień wcześniej aby mieć mnóstwo drożdży do zadania] Fermentacja w temperaturze 12 ° C. [przy tym BLG wydaje mi się to nieco ryzykowne] Po zakończeniu fermentacji schłodzić do 2 ° C i lagerować przez co najmniej osiem tygodni. Alternatywnie zacieranie jednotemperaturowe w 69°C, bez gwarancji osiągnięcia zakładanej gęstości i litrażu. Tłumaczenie cokolwiek automatyczne, sam mam kilka wątpliwości - kursywą w nawiasach wspomniałem, ale skoro już jakiś czas temu wklejałem Porter Warszawski, pomyślałem, że to będzie dobry follow up. Edytowane 27 Lutego 2020 przez zasada Mibor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się