anteks Opublikowano 12 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2020 Do czego służy takie sitko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 12 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2020 Do czego służy takie sitko?Jak sądzę (proszę mnie poprawić, jeżeli się mylę), chodzi o to, aby w trakcie wysładzania, strumień dolewanej wody nie psuł ułożonego złoża. Dlatego dolewa się wodę możliwie delikatnie, aby działała jak tłok wypychający słodką brzeczkę. To w metodzie wysładzania ciągłego, gdybyś to robił na raty (https://www.wiki.piwo.org/Filtracja_i_wys%C5%82adzanie), to oczywiście jest inaczej.Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek G. Opublikowano 13 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 (edytowane) W dniu 12.03.2020 o 18:50, anteks napisał: Do czego służy takie sitko? To sitko to alternatywa do talerzyka opisanego w artykule na Wiki: https://www.wiki.piwo.org/Filtracja_i_wysładzanie Talerzyk/sitko zabezpiecza, jak celnie zauważa Muchor, przed robieniem "dziur" w złożu i przepływem wody "na skróty". W tym artykule mowa jest też o tym, że należy dbać o to, żeby woda przechodziła przez całą objętość młóta. Mam wrażenie, że sitko bardziej niż talerzyk łączy te dwie sprawy, ale talerzyk też jest OK. Sitko podpatrzyłem na filmikach niemieckich (na youtube) o piwowarstwie domowym. Edytowane 13 Marca 2020 przez Jacek G. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 ja bym olał talerzyk i sitko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek G. Opublikowano 13 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 Można i tak byle osiągnąć dobry skutek W tym artykule na Wiki opisane są też inne metody - bez sitka czy talerzyka. Pierwsze dwa razy robiłem wysładzanie ciągłe bez niczego lejąc delikatnie wodę na brzegi wiadra, ale to było dla mnie trochę niewygodne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi