matiss Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 Cześć, skleciłem taką recepturę podglądając inne z internetu, możecie spojrzeć czy ma to ręcę i nogi? Chciałbym uzyskać lekkie piwo na lato, bardzo aromatyczne i z wyraźną goryczką. Warka: 25L. Surowce: - Pale Ale 5kg Zacieranie: - 60" - 68°C - 1" - 78°C Chmielenie: - 60" - Citra 25g - 20" - Nelson Sauvin 25g - 0" - Citra 25g + Nelson Sauvin 25g - na zimno - 5 dni przed rozlewem - Citra 50g + Nelson Sauvin 100g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 Policz IBU w jakimś kalkulatorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matiss Opublikowano 16 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 45, mam wbitą recepturę w brewness: https://brewness.com/pl/recipe/session-ipa-119/view Na papierze wydaje mi się to ok, tylko nie mam jeszcze zbyt dużego doświadczenia (nie mam warunków do częstego warzenia) i zastanawiam się jak to się przełoży na rzeczywistość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartpianista Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 150 g chmielu na zimno to bardzo duża dawka. Dałbym po 50g Citry i Nelsona co i tak jest porządną porcją chmielu. Bogaty aromat gwarantowany. Możesz też pobawić się w podwójne chmielenie na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matiss Opublikowano 17 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 Przy Sour IPA dałem 300g i efekt był mega, przy czym fakt raz, że było to piwo zakwaszane i dwa że ekstrakt 17,5. Dzięki zmodyfikuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 17 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 Moim skromnym zdaniem citra zdominuje nelson sauvin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jka.kawa Opublikowano 17 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 14 godzin temu, Bartpianista napisał: 150 g chmielu na zimno to bardzo duża dawka. Dałbym po 50g Citry i Nelsona co i tak jest porządną porcją chmielu. Bogaty aromat gwarantowany. Możesz też pobawić się w podwójne chmielenie na zimno. Nie zgodzę się. 150g chmielu na cicha to raczej standardowa dawka ok 7,5g/1 litr. Można spokojnie takie piwa chmielić po 11-12g/1l i nie wychodzą jakieś nieprzyjemne (zielone) smaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matiss Opublikowano 17 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 12 minut temu, BROWAR KWARTA napisał: Moim skromnym zdaniem citra zdominuje nelson sauvin. Dlatego chciałem na zimno dać dwukrotnie więcej Nelsona niż Citry. Chyba że zrezygnować z niej i na zimno dać tylko Nelsona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 17 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 8 godzin temu, matiss napisał: Dlatego chciałem na zimno dać dwukrotnie więcej Nelsona niż Citry. Chyba że zrezygnować z niej i na zimno dać tylko Nelsona? Uważam, że jednak citra zdominuje to piwo....Ja nie dawałbym nelsona bo będzie zdominowany przez citrę....Zrobiłem single hopa n a nelsonie i wyszedł przepyszny !!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 17 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 Przy samym Nelsonie zacierać na wytrawne i nie pakować karmeli za dużo. Ten chmiel daje słodko mdłe posmaki, potrzebna dobra goryczka . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się