JaRo999 Opublikowano 5 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 Hej piwowarzy, mam dylemat: zestaw surowców na bazie ekstraktów jasne Ale 12Blg - gotowałem i chmieliłem zgodnie z instrukcją 1h, potem chłodziłem ok. 2h. Jak wrzuciłem drożdże o godzinie 23, to brzeczka miała ok. 20 stopni. Mam lodówkę ze styropianu i zamknąłem w niej fermentator z dwiema butelkami zamrożonej wody. Myślałem, że utrzyma temperaturę rzędu 17 stopni (drożdże z zestawu mają zakres 15-24), natomiast rano się okazało, że termometr wrzucony do lodówki wskazuje 14. Na ten moment nie widać żadnych oznak fermentacji (jedynie lekko wybrzuszone wieko). Co robić? Czy można otwierać fermentator z brzeczką (żeby sprawdzić jej temperaturę)? Czy drożdże zginęły, czy jest jeszcze szansa na start fermentacji i lepiej zostawić jak jest? Do szczegółowych informacji dodam jeszcze, że butelki zostały wyjęte i w otoczeniu fermentatora jest 20 stopni mniej więcej od 6h, oraz, że ilość brzeczki to jakieś 18litrów w 30litrowym fermentatorze. Pozdrawiam i proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 5 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 Zachowaj spokój,brzeczka z pewnością nie schłodziła się do temp.lodówki(za krótki czas).Jakie to drożdże-suche?Napowietrzyłeś brzeczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaRo999 Opublikowano 5 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 hej, drożdże Fermentis S-04/US-05 wg. instrukcji, co rozumiemy przez napowietrzenie brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 5 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 zakręć fermentatorem i czekaj na pewno ruszą i nie trzymaj ich w tej temperaturze , ja bym na noc wyjął bym z tej lodówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 5 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 Jakiś czas temu S-04 bez napowietrzania ruszyły mi dopiero po 3 dniach ale gęstość brzeczki to 18°Blg. Teraz za każdym razem napowietrzam brzeczkę robotem kuchennym z końcówkami do ubijania piany, oczywiście wysterylizowanymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaRo999 Opublikowano 5 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 Dzięki za szybkie odpowiedzi, wiadomości z frontu wyglądają następująco: fermentacja w końcu ruszyła, ale bulgocze bardzo "majestatycznie": z ociąganiem i rzadko. Może jeszcze nabierze tempa, bo jak pamiętam moją poprzednią warkę z brewkita, to trzeba było co rusz uzupełniać wodę w rurce fermentacyjnej (bulgotało co chwila do tego stopnia, że ją wyrzucało). W sumie też nie musiałem nic napowietrzać, ale widać, że tym razem to był chyba brakujący czynnik. Odzyskałem nadzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się