ATP Opublikowano 26 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2020 Opis ze strony producenta:A strong fermenter popularly referred to as “Conan.” Its peach, apricot and pineapple notes are steroids for hops, complementing modern fruity hop profiles in particular. A diacetyl rest is suggested if fermented in the lower temperature range. Omega Yeast's metabolically healthy cells produce vigorous fermentation and consistent results for home brewers and probrewers alike. Strain Type Ales Flocculation Medium-Low Attenuation 72-80% Temperature Range 65–72° F (18–22° C) Alcohol Tolerance 11% Opis z twojbrowar.pl Silnie fermentujący szczep popularnie nazywany „Conan”. Brzoskwiniowe, morelowe i ananasowe nuty są sterydami dla chmielu, uzupełniając aromaty zwłaszcza nowoczesnych chmieli. Przerwa diacetylowa jest zalecana, jeśli jest fermentowany w niższym zakresie temperatur. Rodzaj szczepu Ale Flokulacja Średnia-niska Odfermentowanie 72-80% Zakres temperatur 18–22° C (65–72° F) Tolerancja na alkohol 11% alert 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 26 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2020 (edytowane) Od siebie po pierwszej warce Vermonta 15 Blg - odfermentował do 3 Blg, więc dość głęboko - z estrów przeważa morela, dalej brzoskiwnia, ananasa nie uświadczona - piwo się wyklarowało, jest tylko lekko "hazy" - mimo braku metnosci i tak jest konkretnie soczyste Dalsze próby uzupełnię w kolejnych postach. Edytowane 29 Marca 2020 przez ATP alert i buk0 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buk0 Opublikowano 28 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2020 Bardzo lubię profil "Conanów" w NEIPA niestety mam z nimi ciągle problem. Uwarzyłem pare warek na Vermontach z TYB i za każdym razem przegazowały piwo w butelkach. Teraz przy OYL-052 to samo. Gdy warzyłem na drożdżach z TYB jeszcze nie miałem takiej kontroli fermentacji jak teraz, a w międzyczasie doczytałem, że trzeba w odpowiednim momencie podbić im temperature gdy fermentacja zwalnia. Pomimo że starałem się tego pilnować używałem sterownika temp. z pasem grzewczym, zauważyłem że już minimalne piwo jest przegazowane (Session IPA 12blg, zeszły do nieco ponad 3blg). Specjalnie przeciągnąłem fermentację i pod koniec podbiłem temp do 22°C. Nie masz @ATP tego problemu? I dodam, że to nie hop creep, bo używałem wielu szczepów do mocno chmielonych IPA/NEIPA i nigdy nie miałem przegazowania, tylko przy Conanach się to zdarza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 30 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Nie. Też podnoszę temperaturę pod koniec fermentacji i nie mam takich problemów. Gazu jest tyle ile miało być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się