Jump to content

Liście kaffiru


Recommended Posts

9 minut temu, Radi_wroc napisał:

3-4 gramy daję na 2 dni /23-24L. Raz dałem 5 i było to dla mnie za dużo, wyszła po 3 dniach taka liściano-gałęziowa gorycz. 

Tylko na cichą to można wrzucać czy też podczas gotowania w końcowej fazie? 

Link to comment
Share on other sites

Do gotowania nie próbowałem. Daję przed zlaniem do kega. Uwaga tylko: zalewam wrzątkiem (ze 100ml) i z minutę staram się podtrzymać wrzenie. Później chwila na zimnej posadzce w garażu i... chlup do baniaka. Na pierwszy raz zacznij od małych ilości, gdyż kaffir potrafi przykryć wszystko.

Link to comment
Share on other sites

25 minut temu, Radi_wroc napisał:

Do gotowania nie próbowałem. Daję przed zlaniem do kega. Uwaga tylko: zalewam wrzątkiem (ze 100ml) i z minutę staram się podtrzymać wrzenie. Później chwila na zimnej posadzce w garażu i... chlup do baniaka. Na pierwszy raz zacznij od małych ilości, gdyż kaffir potrafi przykryć wszystko.

Dam 3 g zwłaszcza, że jeszcze amarillo i citra poleci do gara. Kwestia tylko czy mogę to dać na ostatnie parę minut, bo średnio mi się chce bawić potem z tym.

Link to comment
Share on other sites

Do witbiera dawałem właśnie 3g na około 25l. 1g na 10min i 2g na whirpool około 15 min. Dodatkowo 10g trawy cytrynowej i inne standardowe dodatki, aromat był wyraźny, ale nie przesadzony. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.