WuPe Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Mam 8 warek za sobą i bardzo często powtarza się ten sam problem. Sprzęt używany przy opisywanym problemie to kocioł Klarstein i refraktometr. Otóż pobierając brzeczkę czy to przed gotowaniem, czy po gotowaniu zdarza się, że ta sama próbka daje inne wyniki rzędu 2 stopni. Moje postępowanie wygląda tak: 1. odkręcam kranik, zakładając, że ,,schowana" w zaworze brzeczka może mieć inną gęstość spuszczam jej trochę i dopiero pobieram próbę. 2. schładzam do temperatury ok 20-22 stopni (refraktometr wyskalowany w 20C), 3. mierzę. Do pomiaru wracam po kilku, czasem kilkunastu godzinach (rankiem , gdy warzę w nocy) i te wyniki najczęściej się różnią... Nie rozumiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Woda odparowuje, a cukier zostaje, więc wynik się zwiększa. Prawidłowa jest wartość mierzona od razu po naniesieniu próbki na refraktometr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WuPe Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 No własnie nie zwiększa, w sobotę wieczorem po warzeniu było 17,4, a rano 15,2... Nie wiem... Może ma to związek z tym, że świeża brzeczka nie jest tak klarowna? Chociaż próbę pobieram po ochłodzeniu, gdy większość mętów układa się już na dnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadi Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Klarowność brzeczki wpływa na 'rozmycie' się granicy obszarów bialy-niebieski w refraktometrze. Im bardziej mętna brzeczka tym bardziej rozmyta granica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się