Wuuu Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Szukałem i nie znalazłem, więc założę przy okazji kilku pytań. Opis producenta: French Saison yeast is an exceptional, highly attenuative top-fermenting ale yeast, creating distinctive beers with spicy, fruity and peppery notes. Ideal for fermentation of farmhouse style beer. Suitable for producing Saisons and farmhouse style beers up to 14% ABV. Attenuation: Very High Flocculation: Medium Usage Directions: Sprinkle directly on up to 23 L (6 US Gal) of wort. For best results, ferment at 26-32 degrees C (79-90 degrees F). Opis z TB: French Saioson, głęboko odfermentowujący szczep nadający charkterystyczne przyprawowo-pikantne nuty oraz lekko owocowy profil. Produkuje piwa rześkie, dobrze pijalne, nie uwydatnia alkoholowych nut. Doskonałe do piw typu Saison, Farmhouse Ale, Belgian IPA. Dobre efekty smakowe już przy fermentacji w temperaturze ok. 20°C, wraz ze wzrostem temperatury intensywniejsze stają się przyprawowe aromaty. Cechy produktu: Zastosowanie surowca: Piwa górnej fermentacji; SaisonTemperatura fermentacji: 26-32°CKłaczkowanie i osiadanie: niskie-średnieOdfermentowanie: 85-90%Dozowanie: saszetka na ok 20L Tolerancja na alkohol: 14% abv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Czy ktoś próbował fermentować nimi jakiegoś mocarza przy niższy temperaturach typu 17-18C? Zastanawiam się czy by nie użyć gęstwy po Saisonie do Rye Wine'a. Ktoś ma jakieś doświadczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2020 5 godzin temu, Wuuu napisał: Ktoś ma jakieś doświadczenia? Nie z tymi akurat drożdżami ale kombinowałem podobnie z Wyeast 3711 French saison, na pierwszy ogień poszedł saison, a na gęstwie Belgian dark strong ale 21blg. Piwo wyszło bardzo dobre jednak moc jest powalająca bo te drożdże zjechały do 1blg więc i tutaj bym uważał z ekstraktem początkowym. Fermentowałem w 19C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2020 No te od MJ teoretycznie mają nawet wyższe odfermentowanie... A i w tych od Wyeasta to zakres od 18C, a tu jakiś dziki od 26C Dlatego się zastanawiam czy warto w ogóle zaczynać tak nisko fermentację. A @dan737 jak tam w aromacie w tym Quadzie? Fenolowość podobna do belgów czy coś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2020 10 minut temu, Wuuu napisał: Fenolowość podobna do belgów czy coś innego? Tak fenole, przyprawy intensywne, mimo głębokiego odfermentowania piwo jest pełne w odbiorze, a alko po pół roku dobrze ukryte chociaż oczywiście wyczuwalne. Porównywałem ze znajomymi na ślepo do quada od Trzech kumpli i wszyscy stwierdzili że mój lepszy może przez to że lepiej ułożony. Wuuu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 Hej, Próbował ktoś fermentować w niższych temperaturach niż te podane w opisie (+26)? Planuję spróbowac zrobić Saisona zaczać w 18/19 i stopniowo podnosić do 22. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 5 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 Ja fermentowałem Saisona w temp pokojowej i wyszedł przyjemny. Dodatkowo na tej gęstwie zrobilem Rye wine i jest bardzo przyjemny też chyba od 18 zaczynałem, rzuć okiem na moje zapiski.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się