Jump to content

Mangrove Jack's French Saison Ale M29


Recommended Posts

Szukałem i nie znalazłem, więc założę przy okazji kilku pytań.

 

Opis producenta:

French Saison yeast is an exceptional, highly attenuative top-fermenting ale yeast, creating distinctive beers with spicy, fruity and peppery notes. Ideal for fermentation of farmhouse style beer.

Suitable for producing Saisons and farmhouse style beers up to 14% ABV.

Attenuation: Very High

Flocculation: Medium

Usage Directions: Sprinkle directly on up to 23 L (6 US Gal) of wort. For best results, ferment at 26-32 degrees C (79-90 degrees F).

 

Opis z TB:

French Saioson, głęboko odfermentowujący szczep nadający charkterystyczne przyprawowo-pikantne nuty oraz lekko owocowy profil.
Produkuje piwa rześkie, dobrze pijalne, nie uwydatnia alkoholowych nut.
Doskonałe do piw typu Saison, Farmhouse Ale, Belgian IPA.
Dobre efekty smakowe już przy fermentacji w temperaturze ok. 20°C, wraz ze wzrostem temperatury intensywniejsze stają się przyprawowe aromaty.
 

Cechy produktu:

Zastosowanie surowca: Piwa górnej fermentacji; Saison

Temperatura fermentacji: 26-32°C

Kłaczkowanie i osiadanie: niskie-średnie

Odfermentowanie: 85-90%

Dozowanie: saszetka na ok 20L

Tolerancja na alkohol: 14% abv

 

Link to comment
Share on other sites

Czy ktoś próbował fermentować nimi jakiegoś mocarza przy niższy temperaturach typu 17-18C?

Zastanawiam się czy by nie użyć gęstwy po Saisonie do Rye Wine'a. Ktoś ma jakieś doświadczenia?

Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, Wuuu napisał:

Ktoś ma jakieś doświadczenia?

Nie z tymi akurat drożdżami ale kombinowałem podobnie z Wyeast 3711 French saison, na pierwszy ogień poszedł saison, a na gęstwie Belgian dark strong ale 21blg. Piwo wyszło bardzo dobre jednak moc jest powalająca bo te drożdże zjechały do 1blg więc i tutaj bym uważał z ekstraktem początkowym. Fermentowałem w 19C. 

Link to comment
Share on other sites

No te od MJ teoretycznie mają nawet wyższe odfermentowanie...

A i w tych od Wyeasta to zakres od 18C, a tu jakiś dziki od 26C :D

Dlatego się zastanawiam czy warto w ogóle zaczynać tak nisko fermentację.

A @dan737 jak tam w aromacie w tym Quadzie? Fenolowość podobna do belgów czy coś innego?

Link to comment
Share on other sites

10 minut temu, Wuuu napisał:

Fenolowość podobna do belgów czy coś innego?

Tak fenole, przyprawy intensywne, mimo głębokiego odfermentowania piwo jest pełne w odbiorze, a alko po pół roku dobrze ukryte chociaż oczywiście wyczuwalne. Porównywałem ze znajomymi na ślepo do quada od Trzech kumpli i wszyscy stwierdzili że mój lepszy może przez to że lepiej ułożony.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Hej,

 

Próbował ktoś fermentować w niższych temperaturach niż te podane w opisie (+26)?

Planuję spróbowac zrobić Saisona zaczać w 18/19 i stopniowo podnosić do 22.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ja fermentowałem Saisona w temp pokojowej i wyszedł przyjemny. Dodatkowo na tej gęstwie zrobilem Rye wine i jest bardzo przyjemny :) też chyba od 18 zaczynałem, rzuć okiem na moje zapiski.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.