Ziarbar Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Siema, Zamierzam chmielić na zimno piwo z brewkitu. Minęły trzy tygodnie od zadania drożdży. Chcę to robić bez zlewania na cichą. Ile czasu ma potrwać te chmielenie? Czy po takim czasie warto jeszcze chmielić, nie obawiając się o jakieś problemy? PiwkoPiweczko 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Spokojnie chmielić bez przelewania na cichą. Ok 4-5 dni będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziarbar Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 (edytowane) Dzisiaj otworzyłem fermentor. To moje pierwsze piwo, więc nie wiem czy tak ma być, ale czuję zapach jakby kwaskowaty, w smaku również czuć lekki kwas, jednak to w zapachu bardziej przeszkadza. Teraz pojawia się pytanie, czy ten zapach mogę przykryć tym chmieleniem. Czy może z czasem zniknie? Edytowane 13 Kwietnia 2020 przez Ziarbar PiwkoPiweczko 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Nie ma co oceniać piwa po aromacie z fermentora. Tym bardziej po smaku zielonego piwa. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 (edytowane) 5 godzin temu, Ziarbar napisał: Dzisiaj otworzyłem fermentor. To moje pierwsze piwo, więc nie wiem czy tak ma być Jeśli to Twoje pierwsze piwo to temat kwalifikuje się do piaskownicy, ale.. Jak przerobisz ze 10-20 warek to warto się pokierować tym http://kompendiumpiwa.pl/cechy-sensoryczne/ albo pofatygować się na kurs sensoryczny. oraz przyswoić podstawy infekcji http://www.beerfreak.pl/jak-rozpoznac-infekcje-piwa-quiz/ Pierwsze piwa smakują wyśmienicie , ale tylko pierwsze Ja już przećwiczyłem książkowy aldehyd octowy i diacetyl. Edytowane 13 Kwietnia 2020 przez Joosto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się