Skocz do zawartości

Chmielenie na zimno


Ziarbar

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj otworzyłem fermentor. To moje pierwsze piwo, więc nie wiem czy tak ma być, ale czuję zapach jakby kwaskowaty, w smaku również czuć lekki kwas, jednak to w zapachu bardziej przeszkadza. Teraz pojawia się pytanie, czy ten zapach mogę przykryć tym chmieleniem. Czy może z czasem zniknie?

Edytowane przez Ziarbar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, Ziarbar napisał:

Dzisiaj otworzyłem fermentor. To moje pierwsze piwo, więc nie wiem czy tak ma być

Jeśli to Twoje pierwsze piwo to temat kwalifikuje się do piaskownicy, ale..

Jak przerobisz ze 10-20  warek to warto się pokierować tym http://kompendiumpiwa.pl/cechy-sensoryczne/

albo pofatygować się na kurs sensoryczny.

oraz przyswoić podstawy infekcji http://www.beerfreak.pl/jak-rozpoznac-infekcje-piwa-quiz/

 

Pierwsze piwa smakują wyśmienicie ;), ale tylko pierwsze

 

Ja już przećwiczyłem książkowy aldehyd octowy i diacetyl.

Edytowane przez Joosto
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.