Jump to content

Chmielenie na zimno


Recommended Posts

Dzisiaj otworzyłem fermentor. To moje pierwsze piwo, więc nie wiem czy tak ma być, ale czuję zapach jakby kwaskowaty, w smaku również czuć lekki kwas, jednak to w zapachu bardziej przeszkadza. Teraz pojawia się pytanie, czy ten zapach mogę przykryć tym chmieleniem. Czy może z czasem zniknie?

Edited by Ziarbar
Link to comment
Share on other sites

Nie ma co oceniać piwa po aromacie z fermentora. Tym bardziej po smaku zielonego piwa.

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, Ziarbar napisał:

Dzisiaj otworzyłem fermentor. To moje pierwsze piwo, więc nie wiem czy tak ma być

Jeśli to Twoje pierwsze piwo to temat kwalifikuje się do piaskownicy, ale..

Jak przerobisz ze 10-20  warek to warto się pokierować tym http://kompendiumpiwa.pl/cechy-sensoryczne/

albo pofatygować się na kurs sensoryczny.

oraz przyswoić podstawy infekcji http://www.beerfreak.pl/jak-rozpoznac-infekcje-piwa-quiz/

 

Pierwsze piwa smakują wyśmienicie ;), ale tylko pierwsze

 

Ja już przećwiczyłem książkowy aldehyd octowy i diacetyl.

Edited by Joosto
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.