MiR Opublikowano 8 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2010 (edytowane) No dopiero dzisiaj miałem chmielobranie też wam ma marynce takie mutanty porosły ? Edytowane 8 Września 2010 przez MiR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2010 Ja też dziś zebrałem i marynka też wiekie szyszki miała. Ale marynka tak ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 A więc moje ogromne zbiory to.... 80 g Marynki (po wysuszeniu). Faktycznie, mrożenie od razu po zebraniu wydaje się być dobrym rozwiązaniem, bo moje szyszki po wysuszeniu się otwarły i dużo lupuliny się wysypało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Ja tez swoje zbiory już poczyniłem. Po wysuszeniu wyszło 12 i 25g, tylko nie wiem czego. Tutaj bym prosił o identyfikacje. 1. Podłużne szyszki, jasne, duże liście - to chyba Marynka? 2. Bardziej okrągłe, mniejsze szyszki, ciemne, poszarpane liście - to chyba Lubelski? Pytanie dodatkowe - jak długo suszycie? Ja trochę zapomniałem i leżało od niedzieli w temperaturze pokojowej. Wysuszyło się pięknie, ale zapach z chmielowego zrobił się bardziej trawiasty. To normalne? Jak długo wy suszycie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Gdzieś na forum widziałem takie porównanie razem z fotkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Szyszki Marynki zawierają więcej żywic, przez co są dość kleiste, brudzą ręce nawet po wysuszeniu. Lubelski się tak nie klei. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Szyszki Marynki zawierają więcej żywic, przez co są dość kleiste, brudzą ręce nawet po wysuszeniu. Lubelski się tak nie klei. Hm, nie widziałem jakiejś specjalnej różnicy. Ani jedne ani drugie jakoś specjalnie się nie lepiły. Teraz leżakują w zamrażalniku, więc ciężko będzie porównać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lachim078 Opublikowano 17 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 (edytowane) Gdzieś na forum widziałem takie porównanie razem z fotkami W tym wątku są odnośniki pomagające odróżnić marynkę i lubelski A tu wygląd różnych szyszek i trochę danych o różnych gatunkach. Niestety, nie ma polskich. Edytowane 17 Września 2010 przez lachim078 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 19 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 (edytowane) Długo suszyłem, nie wiem czy dosechł wystarczająco. Wyszło że zebrałem po wysuszeniu 0,5 kg lubelskiego i tyle samo taurusa. A to mój sposób na pakowanie http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=lastup&cat=10832&pos=0 http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=lastup&cat=10832&pos=1 Edytowane 19 Września 2010 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 19 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 Kurcze, uroslo mi dosyc sporo perle i halleratuera, ale szyszki sa dosyc male i juz zaczynaja brazowiec - a jeszcze nie pachna... Goldings pachnie troche, ale tez nie jakos super intensywnie. Zdarza sie tak? Moze to przez deszcze, co drugi dzien tu pada w Dublinie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 19 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 Kurcze, uroslo mi dosyc sporo perle Masz perle? Zazdroszczę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 19 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 Zglos sie na wiosne, odetne ci korzonka :-) Zrobilem kiedys mala warke Imperial IPA na 100% Perle - niesamowity aromat truskawek! :-) Do dzis nie wiem czy tak mialo byc, ale bylo ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Długo suszyłem, nie wiem czy dosechł wystarczająco. Wyszło że zebrałem po wysuszeniu 0,5 kg lubelskiego i tyle samo taurusa. A to mój sposób na pakowanie http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=lastup&cat=10832&pos=0 http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=lastup&cat=10832&pos=1 Dokładnie taki sam pomysł miałem z pakowaniem chmielu. W tym roku mam mały zbiór i wszystko upchnąłem do wielkiego słoika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Jak sprawdzić czy chmiel jest wystarczająco wysuszony? Otóż należy chmiel złamać-jeśli łamie się prosto to jest wysuszony (tu należy szyszkę skrzywić i powinna się złamać, gdy się używa trochę siły lub naciąga to znak że jeszcze należy podsuszyć). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 27 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Czy chmiel aromatyczny po wysuszeniu można poznac po tym ze bardziej pachnie? Zebrałem, popakowałem i kurde nie wiem który jest który... Mam oznaczone który z którego krzaka, ale ponieważ nie ja sadziłem to nie wiem który krzak był marynka a który lubelski... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 Mam analizy tego rocznego chmielu: Lubelski - 3,5% Marynka -7,2% Perle - 6% Sybilia - 7% Junga - 9,5% Magnum - 9,1% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 7 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 A moja Marynka chyba się zepsuła, suszyłem ją 5 dni, może 7 i wychodzi na to, że za krótko. Na początku była ładna zielona, pachnąca a teraz nie ma już tego aromatu, szyszki zrobiły się ciemno brązowe i pokryte są tak jakby delikatnie pleśnią - tak to mniej więcej wygląda na pleśń. Dodam, że po moim suszeniu, mocno ubity chmiel trzymałem w słoiku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 9 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Mam analizy tego rocznego chmielu:Lubelski - 3,5% Marynka -7,2% Perle - 6% Sybilia - 7% Junga - 9,5% Magnum - 9,1% Z tego co pisze jeden taki sprzedawca, to jego chmiele mają - marynka: 8,4 % - magnum: 12,6% Rozumiem że w różnych miejscach mogą być małe odchyłki, ale aż takie? Czy może ściema marketingowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 9 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Ja mam atest i z tego przekazałem dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Wracając do tematu chmielnika ... Jak i kiedy przygotować chmielnik do zimowania. U mnie ostatniej nocy był konkretny przymrozek, więc się zastanawiam czy już nie czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Ja jeszcze wstrzymuję się, są tylko lokalne przymrozki. Na zimę należy usunąć pędy i obsypać karpę ziemią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Moje zbiory w tym roku to 4 wiadra 20 litrowe. Po wysuszeniu wyszły mi takie 2 duże worki do trawy, nawet jeszcze tego nie zważyłem Chyba nie będę się bawił w pakowanie i mrożenie, po prostu to użyje do warzenia następnych kilku warek. BTW, w tym roku użyłem dużo chmieli "na mokro" w czsie warzenia; t.j. prosto z ogródka do warki czyli bez suszenia. Użyłem je na późne chmielemie 5-10 min i na chmielenie na sucho, i z tego mi wyszły najlepsze piwa jakie smakowałem w życiu ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 U mnie w tym roku wyjątkowo marnie, Lubelski przepadł, nic nie ususzyłem (ciągły deszcz w czasie, gdy miał być zbiór), Marynki po ususzeniu ok. 0,5 kg. Ponadto zrobiłem kompoty z części Lubelskiego i Marynki nie wartych do suszenia (brązowe przebarwienia, otwarte szyszki), po godzinnym gotowaniu i odcedzeniu, kompot trafił do słoików i pasteryzacji - będzie na cały sezon do korekty goryczki pod koniec chmielenia lub przed butelkowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 29 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2011 obaczcie swoje chmielniki, ja dziś swój oczyściłem i znalazłem coś ciekawego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 29 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2011 Jaz właśnie swój zlikwidowałem - wykopałem. Już wypuszczał młode pędy. Za to korzeni grubości kija od miotły na pół działki musiałem przekopać ogródek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się