Jump to content

Usprawnienie browaru domowego


Lord Pagon

Recommended Posts

Witam wszystkich ! Przymierzam się trochę do usprawnienia swojego browarku bazującym na zwyklym garze 70l , wiadrach  z oplotami . Ale jak zwiększyłem wybicie do 50 l to przekładanie tego zacieru stało się wkurzające . Rzeczy które posiadam to

- gar nierdzewny 70l z mieszadłem 

 - chłodnica z karbowanki dn16 chyba 8 mb

- pompka solarprojekt 12v do spożyki

 

dodatkowo kociołek na bazie kega 100l grzanie 12 kw ze sterowaniem skn V3 Bolecki ,szeroki wlew 250mm. 

- witryna chłodnicza ze sterownikiem do fermentacji 

 

keg 100l chce zaadoptować na hlt przewinąć wężownice na średnicę 250 i wstawić przez wlew do kega aby nie ingerować w konstrukcję obieg wody też się znajdzie. Nie wiem jak ze sterowaniem można zmienić oprogramowanie do piwa ale jeszcze nie rozgryzłem tego.

  Z potrzebnych jeszcze rzeczy to :

-gar warzelny że spustem ( gotowanie na taborecie ) 

- fd myślałem zrobić z blachy perforowanej 1mm Rv 3-5 ale jakie oczko i grubość będzie optymalna?

- Krany 1/2 i węże silikonowe 12/18

 

Proszę o porady w sprawie fd , wężownicy karbowanej i pompki .Projekt budżetowy jak zwykle :)

 

Blacha perforowana raczej odpadnie kupię formatkę i będę nacinał podłużne otwory ponoć lepsze o wiele tylko tarcza 1mm czy 1,2mm w systemie HERMS ?

 

Edited by Lord Pagon
Link to comment
Share on other sites

Szukamlem softu do sterownika boleckiego , posiadam skn V3 do destylacji a chce użyć do piwa . Po ściągnięciu jakiegoś nie udało się go prawidłowo zainstalować a konstruktor poinformował mnie że zły soft a nie może odnaleźć dobrego . I moje marzenia o HLT legły w gruzach ?

Nie wiem co dalej , jak wykorzystać ten zbiornik ? Chyba jedyne wyjście to wstawić między grzałkami a częścią wykonawczą skna mufę i wyjść na inny sterownik . Ale jaki pod 12 kw ? 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Spraybool z Chin służył do mycia kotła przez 2 lata .  Gar do gotowania kupiłem 100l muszę go jeszcze uzbroić w kran . Chłodnica z karbowanki 8m dn16 obawiam się powietrza które się tam melinuje w zakamarkach i bardzo powoli wydostaje . Nie wiem jak jeszcze chłodzić  brzeczkę wymiennik czy przeciwbieżna :/

Edited by Lord Pagon
Link to comment
Share on other sites

Ciężko w pl o taką chłodnicę. Trzeba kombinować samemu, kupić używana, kupić na zachodzie za okrutne piniondze. 

Wszystko co powyżej 8 metrów to już jest optymalnie. 

Ja też chłodzę warki 40 - 60 litrów i mi to zajmuje ok 25 minut, a brzeczke zawracam do gara. Jakbym puszczał bezpośrednio do fermentora to pewnie trochę szybciej. 

Link to comment
Share on other sites

Gdzieś widziałem na olx wezownice zamówię chyba 10-15 mb fi 12/1 i coś będę kombinował bo do HLT też by się przydało coś takiego zamiast mojej karbowanki . U Chińczyków wszystko co w nazwie ma Herms też od razu 3 x drożej masakra . 

Link to comment
Share on other sites

Solarprojekt osiąga 5l/ min przez wężownice z karbowanki 8m i przelotach 8mm . Polar  na przelotach 12mm wyciąga ponad 15l/ min, ale przez wężownice już sporo wolniej . Ta karbowanka mocno spowalnia wszystko. Jak zmontuje malinę i odpalę to zobaczę na brzeczce co będzie się działo ale to pewnie za 2 tyg . Testy na zimnej wodzie. Tak dla potomnych zawory z kwasówki te jednoczęściowe mają zawężone przeloty do 8mm dopiero dwuczęściowy 6 zł drożej ma przyzwoity przelot , króćce na wąż 13mm przelot 8mm , na wąż 15 przelot od 10- 11mm .

Edited by Lord Pagon
Link to comment
Share on other sites

Pomóżcie bo już nie mam pomysłu  ?. Podgrzewanie 1 stopnia 40l wody przez wymiennik wychodzi mi około 2,5-3 min . Zmierzyłem jeszcze raz przepływ i to jest 4l/min , woda wpadająca do gara ma temperaturę taką jak woda w HLT, także wężownica działa sprawnie . Jedyne co mi przychodzi do głowy to wymiana pompy na mocniejszą ale czy FD da rade więcej puścić jak 4-5 l ( szczeliny 1mm). Może źle to wszystko obsługuje bo steruje tylko czujnikiem hlt a nie termometrem na wyjściu z MLT . 

Zamówiłem jeszcze jedna pompę polara bo radzi sobie trochę lepiej niż ta 12 v i wyciąga 8l/min na tej wężownicy . 

Dodatkowo wąż silikonowy do wejścia pomp 19/25 bo nie udało się jej stabilnie podłączyć , na wyjście udało się wkręcić nypel 1/2 z szczelnym połączeniem ale wejście zaczęło się rozrywać i dałem spokój . 

Czas teraz na przetestowanie na słodzie jednotemperaturowo z próbą wygrzewu do 78 stopni będzie coś więcej wiadomo jak sprawuje się instalacja .

Wady wykryte dotychczas :

- Hlt musi mieć zalane około 70l żeby wężownica była cała utopiona.

- pompa musi mieć zapas mocy żeby wypchnąć całe powietrze , po całkowitym odpowietrzeniu sprawność znacznie wzrosła.

 

Edited by Lord Pagon
Link to comment
Share on other sites

Prośba o pomoc!!!

Zmiana pompy na kolejną polara skutkowała przepływem 6l/min ale podgrzewanie o 10 stopni 25l wody to nadal długo bo 20 min . Może któryś z szanownych posiadaczy systemu herms podpowie jakie przepływy stosują i długości wężownic bo coś mi tu słabo idzie jak sterują podgrzewaniem zacieru? Tym co stworzyłem można chyba jednotemperaturowo bez wygrzewu bo steruje tylko temperaturą wody w HLT i nie wiem czy tak powinno być może wężownica do wymiany na więcej mb .??

Link to comment
Share on other sites

Przepływ 4-6 l/min jest ok. Koniecznie zmień wężownicę na gładką. Długość wężownicy 12-15 mb z rurki nierdzewnej 12x1, lepiej nawet z cieńszą ścianką, ale w Polsce raczej niedostępna. Karbowanka na wężownicę do chłodzenia brzeczki może być, ale nie nadaje się na wężownicę w hlt. Zainwestuj również w lepszą pompę. FD raczej nie ogranicza przepływu, a grubość śrutowania już tak. I tu należy szukać złotego środka dla przepływu i wydajności. 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

No to jestem po pierwszym teście, zacierałem w jednej temperaturze bo miałem obawy o przepływ . Słody zamawiałem śrutowane także sporo niewiadomych . Żona trochę mi zgrzytała jak zobaczyla kolejny wielki gar nierdzewny i kilka nowych elementów więc muszę trochę odczekać z kolejnymi zakupami . A że pić się chce musiałem warzyć tym co mam ?. Cały proces udało się zamknąć mniej więcej w 5,5h . Jako pierwsze poszła APA 50l i 350g chmielu . Sporo zajęła jeszcze kalibracja temperatury i stanęło tak że brzeczka wpływająca z wężownicy miała 1 stopień więcej niż całość zacieru , aczkolwiek może nie do końca bo nie mogłem utopić głębiej termometru aby sprawdzić jaka temperatura jest przy fd . Po wsypaniu słodu rozmieszszałem wszystko i puściłem na delikatnie otwartym zaworze, następnie powoli dalej aż do maximum . Po chwili brzeczka była już super klarowna , zmierzyłem prędkość i wyszło 5,5l/ min to mnie bardzo ucieszyło . Zacieranie 50 min w 67 stopniach i podgrzanie do 78 , wysładzanie ciągle ale na oko do potrzebnej objętości około 60l . Gotowanie odbyło się na gazie z zamontowanym hopstopperem , chłodzenie wężownica wyciągnięta z hlt i spust grawitacyjnie bez żadnego wirpoola. Jak ważyłem w jednym garnku to mi zchodzilo około 8 h także już jestem bardzo zadowolony teraz chłodnica przeciwbieżna i pewnie zyskam jeszcze z 30minIMG_20200620_130925577_copy_780x1040.thumb.jpg.6e91354ea156fcf951a1656d4e5173d2.jpg0 min .

IMG_20200620_130856045_copy_1040x780.jpg

IMG_20200620_123805974_copy_1040x780.jpg

IMG_20200620_164003011_copy_780x1040.jpg

IMG_20200620_172224098_copy_1040x780.jpg

IMG_20200620_181532833_copy_780x1040.jpg

Edited by Lord Pagon
Link to comment
Share on other sites

Pierwsze chmielenie na zimno .

 Tak na szybko spłodziłem coś takiego myślę, że się uda ściągnąć bez chmielu a to już jutro. IMG_20200629_191835923_HDR_copy_1040x780.thumb.jpg.31c832fd573d103365eaed82c93f6c2b.jpgZawsze tak ściągałem zaraz po gotowaniu i jakoś szło ino bez tego kawałka butelki sam druciak na rurze.?

IMG_20200629_191823141_HDR_copy_1040x780.jpg

Link to comment
Share on other sites

Wywaliłem kielich i zostawiłem sam druciak na rurze - dało radę. 

Wystartowałem dziś warzelnię ponownie takie zwykłe polskie jasne 12 50l , zacieranie w 2 temperaturach z wygrzewem i gotowanie 75 min . Cały proces zamknąłem dokładnie 6h + 30 min na mycie . Pojawił się mały problem podczas przelewania do gotowania a mianowicie po zakończeniu zacierania wyłączyłem pompę do przepięcia węża i chyba delikatnie się złoże rozsypało bo zaobserwowałem drobinki słodu lecące w wężu razem z brzeczką . Może powinienem zamontować zawór za pompą i tylko zamykać go podczas przepięcia bez wyłączania pompy .? 

Proces ogólnie jakoś poszedł wydajność 60% a w między czasie zabutelkowane zostalo 50l piwka  .

Edited by Lord Pagon
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.