mircoGD Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Nigdzie nie mogę znalezc odpowiedzi na pytanie. Ile drożdży na 10 l brzeczki. Jak wyżej wpisałem linki ,zestaw słodów jest obliczony na 10 l piwa drugi link to drożdże . Własnie w tym problem , znalazłem i wiem już jak zrobić starter. Powiedzmy ze z saszetki lub jeśli płynne z flakonu zrobię ok. 1 l startera czy to wystarczająca ilość na jeden zestaw słodów czy zbyt duzo i starczy na 20 l . Nie chciał bym uzyskać zbyt mocnego piwa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Ilość drożdży musisz obliczyć i zadać odpowiednią ilość. Masz TUTAJ kalkulator i oblicz sobie. A co do mocy piwa... To jest ona zależna od ilości ekstraktu, a nie od ilości drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Godzinę temu, mircoGD napisał: Nigdzie nie mogę znalezc odpowiedzi na pytanie. Ile drożdży na 10 l brzeczki. Jak wyżej wpisałem linki ,zestaw słodów jest obliczony na 10 l piwa drugi link to drożdże . Własnie w tym problem , znalazłem i wiem już jak zrobić starter. Powiedzmy ze z saszetki lub jeśli płynne z flakonu zrobię ok. 1 l startera czy to wystarczająca ilość na jeden zestaw słodów czy zbyt duzo i starczy na 20 l . Nie chciał bym uzyskać zbyt mocnego piwa . Na tym podlinkowanym zdjęciu masz napisane dawkowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi