madritistaa Posted April 26, 2020 Share Posted April 26, 2020 (edited) Hej, za mną 4 warka z zacieraniem. Na celownik poszła NEIPA z zestawu Browamator. Oczywiście nie obyło się bez fuckupu mianowicie: -60 minut zacierania. Temperatura przez cały czas utrzymywana na poziomie 64-63.5 stopni. W trakcie zacierania używałem termometru elektronicznego -po negatywnej próbie jodowej stwierdziłem że porównam sobie wyniki termometrów elek. i rtęciowych. no i tutaj zaskoczenie. Rtęciowy pokazywał temperature ok. 10 stopni większą niż elektroniczny. -receptura zakładała podniesienie temperatury do 72 stopni, 10' przerwy, 77 stopni i filtracja. Ja spanikowałem i brałem pod uwagę wyniki temperatury z termometru rtęciowego -wysłodziłem wodą w temperaturze 71 stopni (15 litrów) i wyszło mi 22 litry brzeczki przedniej i 15 blg brzeczki nastawnej (czyli zgodnie z założeniem) Moje pytanie jest następujące. Co sie może stać finalnie z piwem przy założeniu że prawdziwe wyniki pokazywał termometr elektroniczny a mój "wygrzew" był na poziomie 10 minutowej przerwy w ok 68 stopni po czym podniesienie jej do ok 70-71? Czy powinienem mierzyć ekstraktywność brzeczek przedniej i nastawnej? Edited April 26, 2020 by madritistaa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted April 26, 2020 Share Posted April 26, 2020 2 minuty temu, madritistaa napisał: Co sie może stać finalnie z piwem przy założeniu że prawdziwe wyniki pokazywał termometr elektroniczny a mój "wygrzew" był na poziomie 10 minutowej przerwy w ok 68 stopni po czym podniesienie jej do ok 70-71? Nic się nie stanie, co najwyżej inna fermentowalność brzeczki będzie. Jak próba jodowa była ok i masz oczekiwaną ekstraktywność brzeczki, to się nie przejmuj. madritistaa 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts