madritistaa Posted April 26, 2020 Share Posted April 26, 2020 (edited) Hej, za mną 4 warka z zacieraniem. Na celownik poszła NEIPA z zestawu Browamator. Oczywiście nie obyło się bez fuckupu mianowicie: -60 minut zacierania. Temperatura przez cały czas utrzymywana na poziomie 64-63.5 stopni. W trakcie zacierania używałem termometru elektronicznego -po negatywnej próbie jodowej stwierdziłem że porównam sobie wyniki termometrów elek. i rtęciowych. no i tutaj zaskoczenie. Rtęciowy pokazywał temperature ok. 10 stopni większą niż elektroniczny. -receptura zakładała podniesienie temperatury do 72 stopni, 10' przerwy, 77 stopni i filtracja. Ja spanikowałem i brałem pod uwagę wyniki temperatury z termometru rtęciowego -wysłodziłem wodą w temperaturze 71 stopni (15 litrów) i wyszło mi 22 litry brzeczki przedniej i 15 blg brzeczki nastawnej (czyli zgodnie z założeniem) Moje pytanie jest następujące. Co sie może stać finalnie z piwem przy założeniu że prawdziwe wyniki pokazywał termometr elektroniczny a mój "wygrzew" był na poziomie 10 minutowej przerwy w ok 68 stopni po czym podniesienie jej do ok 70-71? Czy powinienem mierzyć ekstraktywność brzeczek przedniej i nastawnej? Edited April 26, 2020 by madritistaa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted April 26, 2020 Share Posted April 26, 2020 2 minuty temu, madritistaa napisał: Co sie może stać finalnie z piwem przy założeniu że prawdziwe wyniki pokazywał termometr elektroniczny a mój "wygrzew" był na poziomie 10 minutowej przerwy w ok 68 stopni po czym podniesienie jej do ok 70-71? Nic się nie stanie, co najwyżej inna fermentowalność brzeczki będzie. Jak próba jodowa była ok i masz oczekiwaną ekstraktywność brzeczki, to się nie przejmuj. madritistaa 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.