Jump to content

Kluski w piwie - przełom, czy białka z chmielu?


Recommended Posts

Cześć, Warzyłem dziś pszeniczniaka i po ok 30 minutach gotowania mnóstwo takich miękkich gąbczastych kluch mi się wytworzyło. Zastanawiam się nad pochodzeniem tego cuda - czy to przełom gorący, czy białka z chmielu, czy jeszcze coś innego? Pachnie lekko chmielowo, ale mogło po prostu przejść aromatami wrzuconego chmielu.

 

Zdrówka /eltomek

 

20200503_171704.jpg

20200503_171748.jpg

Link to comment
Share on other sites

7 minut temu, eltomek napisał:

Cześć, Warzyłem dziś pszeniczniaka i po ok 30 minutach gotowania mnóstwo takich miękkich gąbczastych kluch mi się wytworzyło. Zastanawiam się nad pochodzeniem tego cuda - czy to przełom gorący, czy białka z chmielu, czy jeszcze coś innego? Pachnie lekko chmielowo, ale mogło po prostu przejść aromatami wrzuconego chmielu.

Super przełom gorący. Słód pszeniczny i pszenica ma dość sporo białka, dość często tak mam w swoich warkach. Wyławiając z gotującej brzeczki płatki zaczęły się zbrylać. Dodatkowo żywice i garbniki chmielowe mogły w tym pomóc.

Edited by DanielN
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.