Jedrek Kowalski Opublikowano 7 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 Hej! Mam maly problem z Belgian Blond Ale. Z zalozenia miala to byc 17 a wyszlo 21 (Tak dalem cukier kandyzowany).. w dodatku barwa ciemno brunatna. Podejrzewam ze duzo wody wyparowalo i slod biscuit zrobil swoje. W kazdym badz razie problem lezy gdzie indziej. 12 litrow na burzliwej dwa tygodnie i zeszlo do 7 BLG. Cicha trwa juz 24 dni i dzis bylo gazowane przy 5 BLG. Dopiero po ponad tygodniu cichej zaczelo sie bulganie i pojawila sie piana ktora utrzymuje sie do dzis. Czy sadzicie ze powinienem butelkowac juz dzis?. Czy poczekac jeszcze z tydzien? A moze przelac do innego fermentora zeby oddzielic od martwych drozdzy? Z gory dziekuje.! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 7 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 Za szybko przelałeś za pierwszym razem. Ja bym jeszcze czekał, gdzie Ci się spieszy? Przelewać nic nie trzeba. Zapewne dodałeś za mało drożdży jak na taki ekstrakt i teraz są ekscesy. Polecam lekturę: http://www.beerfreak.pl/dekalog-fermentacji-piwa-domowego/ Jedrek Kowalski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 8 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2020 (edytowane) Daj tym biednym grzybom spokojnie zjeść tę gęstą zupę którą je uraczyłeś. Tydzień dłużej nie zrobi Ci piwa o smaku kostnicy, z tego co wiem drożdże nie zabierają się za kanibalizm jak mają cukier i troszku tlenu w zasięgu łapek. Tydzień za mało a zamienisz domową produkcję piwa w domową produkcję broni. Edytowane 8 Maja 2020 przez c64club Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się