Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem tu nowy, więc z góry przepraszam jeśli coś napiszę nie tak i za moją niewiedzę.

 

Jestem w trakcie robienia miodu pitnego zrobiłem go na żywioł i na czuja w sumie nie wiem co z tego wyjdzie ale niebo tym. Chciałbym zrobić drugi miód i tu się zaczyna właściwą część. Co muszę mieć i co muszę wiedzieć? Jakieś takie kompendium. Jak reagować na jakąś wartość blg albo alkoholu itp. z góry dziękuję za wszystkie porady i pomoc. Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Liczyłem sobie czas na wyszukanie informacji w internecie i zajęło mi wyszukanie podstawowych informacji 26 sekund. Podam Tobie pierwsze lepsze linki.

https://alembik.eu/blog/post/58-jak-zrobic-miod-pitny-domowym-sposobem

https://beszamel.se.pl/jak-zrobic/miod-pitny-przepisy-na-poltoraki-dwojniaki-trojniaki-czworniaki-i-piataki,4104/

https://pitnemiody.pl/blog/o-miodach-pitnych/jak-zrobic-miod-pitny

 

Najprościej miód robi się mieszając 1 część miodu z 3 częściami wody i dodaje drożdże. Po skończonej fermentacji warto przetrzymać jeszcze do sklarowania i w butelki.

Zaznaczam, że to jest najprostszy sposób.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, Nazwa użytkownika napisał:

Liczyłem sobie czas na wyszukanie informacji w internecie i zajęło mi wyszukanie podstawowych informacji 26 sekund. Podam Tobie pierwsze lepsze linki.

https://alembik.eu/blog/post/58-jak-zrobic-miod-pitny-domowym-sposobem

https://beszamel.se.pl/jak-zrobic/miod-pitny-przepisy-na-poltoraki-dwojniaki-trojniaki-czworniaki-i-piataki,4104/

https://pitnemiody.pl/blog/o-miodach-pitnych/jak-zrobic-miod-pitny

 

Najprościej miód robi się mieszając 1 część miodu z 3 częściami wody i dodaje drożdże. Po skończonej fermentacji warto przetrzymać jeszcze do sklarowania i w butelki.

Zaznaczam, że to jest najprostszy sposób.

Bardziej mi chodziło o to jakie blg ma być na początku jakie potem? Jak reagować np jak by było za niskie itp albo za wysokie. Rozterka jaką mam teraz czyli w moim miodzie dwójniaku który się robi dopiero przed zimą było czuć gaz lekki teraz czuć bardzo ale to bardzo słabo wyczuwalny, jest mętny alkoholu nie czuć wcale ale jak zlałem spowrotem do butli to coś tam "bulga" i pytanie co robić zostawic? Przepasteryzowac? Dodać drozdze? Pożywki? Ale i tak dzięki za pomoc ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

W dwójniaku alkoholu dużo nie będzie (ok 9%  max). 
Weź pod uwagę, że domowe miody robione samą fermentacją wychodzą inaczej niż sklepowe (chore rozporządzenie wymusza nienaturalne parametry):
- czwórniak: domowy odfermentuje do zera dając ok 13-15% alko, sklepowy ma max 11% alko i minimum 35g/l cukru (dla wina to już kategoria półsłodkie)
- trójniak: jedyny "normalny" 
- dwójniak i półtorak: domowe będą słabiutkie i mega słodkie, w sklepowych część miodu zastępuje się destylatem żeby dobić do wymaganych 15% alko, co z kolei powoduje, że są bardziej wytrawne od domowych.

Info szukaj raczej po angielsku, bo w PL większosć robi wg podziału jw nie przejmując się zbytnio blg początkowym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.