Jump to content

Pomoc!! Pierwsze piwo domowe APA


Recommended Posts

Witam

Wczoraj warzyłem swoje pierwsze piwo, szczerze to myślałem, że będzie o wiele łatwiej, miałem parę problemów jednym z nich było to, że po gotowaniu zostało mi 15L a w instrukcji, a w instrukcji jest napisane, że powinno być końcowo 21L więc zmierzyłem najpierw poziom blg i wyszło 15blg ( na opakowaniu surowców jest napisane 11,5blg ) wiec dolałem 4,5L i spadło do 6blg.

Jest jakaś szansa, że to piwo wyjdzie? Czy będzie wodniste? Fermentuje obecnie w 18 C i miałem zamiar 10dni burzliwej a potem 7 dni cichej w innym pojemniku.

 

z góry dziękuje za pomoc

Link to comment
Share on other sites

Nie możliwe, że spadło Ci do 6 blg za 15 po dodaniu 4.5l wody. Najwyraźniej źle rozmieszałeś przed kolejna próbka.

Na oko to po tym zabiegu, powinienes trafić w zakładany ekstakt i bedzie ok.

A zeztaw surowców z ekstraktów czy zacieranie? Jeśli zacieranie to na przyszłość staraj sie wysladzać wolniej i do objętości (np. 25-26l przed gotowaniem, żeby uzyskać docelowe 21l - w zależności od odparowania w Twoim garze)

I nie śpiesz się z przelewaniem na cichą. Jak już bardzo chcesz to zmierz chociaż ekstrakt pod koniec w odstepnie 2-3 dni. Jak nie spada to możesz przelewać.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Goleezi napisał:

Wczoraj warzyłem swoje pierwsze piwo, szczerze to myślałem, że będzie o wiele łatwiej, miałem parę problemów jednym z nich było to, że po gotowaniu zostało mi 15L a w instrukcji, a w instrukcji jest napisane, że powinno być końcowo 21L więc zmierzyłem najpierw poziom blg i wyszło 15blg ( na opakowaniu surowców jest napisane 11,5blg ) wiec dolałem 4,5L i spadło do 6blg.

Niemożliwe. Jak miałeś 15 litrów 15 plato, to po dodaniu 4,5 litrów wody masz 19,5l itra 11,5 plato

Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, Wuuu napisał:

Nie możliwe, że spadło Ci do 6 blg za 15 po dodaniu 4.5l wody. Najwyraźniej źle rozmieszałeś przed kolejna próbka.

Na oko to po tym zabiegu, powinienes trafić w zakładany ekstakt i bedzie ok.

A zeztaw surowców z ekstraktów czy zacieranie? Jeśli zacieranie to na przyszłość staraj sie wysladzać wolniej i do objętości (np. 25-26l przed gotowaniem, żeby uzyskać docelowe 21l - w zależności od odparowania w Twoim garze)

I nie śpiesz się z przelewaniem na cichą. Jak już bardzo chcesz to zmierz chociaż ekstrakt pod koniec w odstepnie 2-3 dni. Jak nie spada to możesz przelewać.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
 

Zacieranie 

 

Dzięki za pomoc 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.