Jump to content

Sosnowe Polskie Pale Ale - pomoc z doborem chmieli


Recommended Posts

Cześć!

Dziś jadę do teściów pozrywać trochę sosnowych pędów i chciałbym od razu  uwarzyć sosnowe PA na polskich chmielach.

W domu posiadam Chinook (PL), Marynkę, Sybillę i Lubelski

Proszę o porady które według was i ile najlepiej nada się na podbicie sosnowej żywicy tak aby jej nie przykryć
Celuję w ok. 12blg i 20litrów brzeczki

 

Link to comment
Share on other sites

Wymyśliłem na szybko coś takiego:

60' Chinook (PL) - 5g

30' Marynka - 5g

30' Chinook - 5g

15' Lubelski - 5g

15' Sybilla - 5g

10' Lubelski - 10g

10' Sybilla - 10g

5' Lubelski - 10g

5' Sybilla - 10g

0' Lubelski 10g

0' Sybilla 10g

 

Wg kalkulatora wyszło 29 IBU

Co sądzicie?

Link to comment
Share on other sites

Nie lepiej wrzucić jedną porcję na goryczkę a drugą na hopstand (Przy takim docelowym IBU to wystarczy tylko tutaj jedna porządna)?!

 

 

Edited by yoshko
Link to comment
Share on other sites

lubię rozłożyć sobie chmielenie na części, szybciej czas leci podczas warzenia :)

A co sądzicie o ilości i rodzaju chmielu? nie będzie się gryzło z tymi pędami?

Link to comment
Share on other sites

I poszło wczoraj do gara:

300g pędów sosny

10g Marynki, 35g Sybilli i 35g Lubelskiego.

Na cichą dorzucę pewnie też ok. 40 Sybilli lub Lubelskiego. 

 

Mam nadzieję, że chmiele będą wyczuwalne ale nie zdominują pędów. Zobaczymy za parę tygodni :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.