Ziaro3 Opublikowano 14 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 Witam ! Czy ktoś z was może robił ala cydr z kwiatów czarnego bzu ? Jeśli ktoś miał coś z tym tematem wspólnego to proszę o jakieś rady, może przepis . Chciałbym bardzo zrobic i mam pewien zamysł Ale może ktoś ma doświadczenie z tym produktem i coś podpowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 14 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 Cydr robi się z jabłek. Kiedyś dodalem do cydru sok z owocu czarnego bzu i to nie mój gust smakowy. Jak już tak bardzo chcesz to dałbym same kwiaty do fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziaro3 Opublikowano 15 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 Tak, właśnie napisałem o kwiatach czarnego bzu, nie wiem skąd wziąłeś sok. I nie napisałem "cydr" tylko "ala cydr" ponieważ wiem z czego się robi cydr. Nic nie wznoszący post. Proszę o czytanie ze zrozumieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 24 minuty temu, Ziaro3 napisał: Tak, właśnie napisałem o kwiatach czarnego bzu, nie wiem skąd wziąłeś sok. I nie napisałem "cydr" tylko "ala cydr" ponieważ wiem z czego się robi cydr. Nic nie wznoszący post. Sok wziąłem ze sklepu jeśli o to pytasz i opisałem swoje wrażenia . Jeśli nie chcesz otrzymywać odpowiedzi to po co zadajesz pytania? 25 minut temu, Ziaro3 napisał: Proszę o czytanie ze zrozumieniem. Życzę tego samego. Druga sprawa to taka, że jak już tak się zachowujesz to ja też, tak chcę, a co? Forum owe proszę pana dotyczy piw, jak sama nazwa wskazuje, a nie robienia cydrów, które nie są cydrami tylko... no właśnie, czym? winem? nalewką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziaro3 Opublikowano 15 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 Pytania były inne proszę Pana Forum dotyczy piw, wiem. Jak się nazywa temat ? Bądź dział w jakim został dodany post? A odpowiedź na moje pytanie : W dniu 14.05.2020 o 18:03, Ziaro3 napisał: Czy ktoś z was może robił ala cydr z kwiatów czarnego bzu ? Była : 20 godzin temu, Nazwa użytkownika napisał: Kiedyś dodalem do cydru sok z owocu czarnego bzu i to nie mój gust smakowy. Jak już tak bardzo chcesz to dałbym same kwiaty do fermentacji. Widzisz juz brak sensu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 Widzę brak sensu w twoim cydrze z kwiatów bzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziaro3 Opublikowano 16 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2020 7 godzin temu, Nazwa użytkownika napisał: Widzę brak sensu w twoim cydrze z kwiatów bzu. Dziękuję za opinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 16 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2020 (edytowane) Nie szkoda Wam czasu na bezsensowne targanie się po uszach? W dniu 14.05.2020 o 18:03, Ziaro3 napisał: Witam ! Czy ktoś z was może robił ala cydr z kwiatów czarnego bzu ? Pytanie chyba trochę nieprecyzyjnie postawione? Jak mamy je rozumieć? Co prawda trudno sobie wyobrazić zrobienie cydru z kwiatów czarnego bzu, to jednak technika idzie do przodu i być może da się. Zakładam, że chciałbyś zrobić cydr aromatyzowany kwiatami czarnego bzu. Czy tak? Nie mam doświadczenia w robieniu cydru, ale kiedyś zrobiłem Ale'a aromatyzowanego tymi kwiatami. Wyszedł bardzo smaczny, bo zarówno w aromacie jak i w smaku czuło się specyficzny zapach/aromat tych kwiatów. Na 20 l warkę dodałem ok. 30 baldachów na ostatnie 10 minut gotowania brzeczki. Robiłem też Ale'a z dodatkiem syropu z tych kwiatów i to nie było to. Podobnie jak kolega @Nazwa użytkownika uważam, że nie tędy droga. PS. Piłem też dobry cydr z dodatkiem syropu z tych kwiatów - pycha. Mówię oczywiście o dodaniu syropu na etapie serwowania napoju. Edytowane 16 Maja 2020 przez andy1856 Uzupełnienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziaro3 Opublikowano 17 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 (edytowane) Chciałem zalać pewną ilość kwiatów wrzatkiem I doslodzic do około 12 blg i heja . Wydaje mi sie ze mogłoby coś z tego być. Skoro robi się wino to czemu by ala cydr nie wyszedł? Ale tak jak piszesz najlepszym pomysłem byłoby dodać go do aromatu np do brzeczki . Edytowane 17 Maja 2020 przez Ziaro3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się