Skocz do zawartości

OYL-210 Where da funk? - jakie macie doświadczenia z tymi drożdżami ?


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Swoją przygodę z brettami rozpoczynałem właśnie od drożdży z Omega Yeast OYL-210 i można powiedzieć że dość spontaniczne bo grzybki otrzymałem od kolegi w ramach wymiany za gęstwę wiec warka nie była w 100% przemyślana pod kątem doboru drożdży a potraktowałem ją jako testową i totalnie bez obsługową ( temp. fermentacji bez użycia lodówki ~22°C).

Do tej pory uwarzyłem dwie warki APA - 13ta ~10l i 14.7°blg ~12l.

W obu przypadkach jak podaje producent owocowość znika już pod koniec fermentacji można powiedzieć tej najbardziej burzliwej czyli w kilka dni po jej rozpoczęciu. Do pierwszej warki użyłem startera ok 1.6l a do drugiej gęstwy z pierwszej warki. W 13stce drożdże przejadły cukry do 1°blg w drugiej fermentacja trwa i jak na razie blg wynosi 2°.

 

Niestety w obydwu piwach wspomnianej owocowości jest mało w większości dominują nuty stajenne, końskie. Stąd moje pytanie czy owy szczep tak ma czy być może zestresowałem drożdże i stąd tyle końskich aromatów w piwie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.