Jedrek Opublikowano 20 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 Mam pytanie. Enzym Pilsener - jak go stosować ? Czy można przy zacieraniu? W którym momencie dodawać? Kupiłem, ale nie bardzo wiem co z nim zrobić. Pzdr.Jedrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 20 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 Obawiam się, że dostaniesz odpowiedź - zwróć sprzedawcy Enzymy są w słodzie, dodatkowe są zbędne. Też kiedyś o tym myślałem, ale okazuje się że najtańsze słody są niewiele droższe (o ile wogóle) od ziarna niesłodowanego więc po co kombinować? Jakub Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 20 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrek Opublikowano 20 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 (edytowane) Masz rację. Wytłumaczę skąd u mnie taki pomysł. Zacząłem zabawę z kociołkiem Royal Catering 40. Dając 3,5 litra wody na kilogram słodu otrzymałem straszną gęstwinę. Jak bym dał więcej wody to zostało by za mało do wysładzania. I tak sobie wykombinowałem (chyba kiepsko), że zmniejszę ilość ziarna a dodam enzym. Chyba lepszym pomysłem będzie nawilżenie ziarna przed śrutowaniem (cała łuska), żeby zwiększyć przepływ. Edytowane 21 Maja 2020 przez Jedrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 20 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 Stosunek słodu do wody 1:2 to beton jest konkretny, ale przy 1:3,5? Konkretnie to o co chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 11 godzin temu, Jedrek napisał: Masz rację. Wytłumaczę skąd u mnie taki pomysł. Zaczołem zabawę z kociołkiem Royal Catering 40. Dając 3,5 litra wody na kilogram słodu otrzymałem straszną gęstwinę. Jak bym dał więcej wody to zostało by za mało do wysładzania. I tak sobie wykombinowałem (chyba kiepsko), że zmniejszę ilość ziarna a dodam enzym. Chyba lepszym pomysłem będzie nawilżenie ziarna przed śrutowaniem (cała łuska), żeby zwiększyć przepływ. U mnie w royalu na samej pszenicy nie ma problemów, pod warunkiem że nie przekraczasz 6kg zasypu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrek Opublikowano 21 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 W sumie daję 5+0,250(płatki błysk)+18L wody. Myślę, że to płatki mogą mulić (daję je na samym początku zacierania). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrek Opublikowano 21 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 (edytowane) 10 godzin temu, Nazwa użytkownika napisał: Stosunek słodu do wody 1:2 to beton jest konkretny, ale przy 1:3,5? Konkretnie to o co chodzi? W royalu między dnem kosza a dnem kociołka jest 7,5 cm wody (pusta przestrzeń). Tak, że w koszu jest dość gęsto. Zacierać można tylko z pompą. (A chodzi o enzymy) Edytowane 21 Maja 2020 przez Jedrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 11 minut temu, Jedrek napisał: W sumie daję 5+0,250(płatki błysk)+18L wody. Myślę, że to płatki mogą mulić (daję je na samym początku zacierania). A bez płatków idzie dobrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrek Opublikowano 21 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 (edytowane) Na oryginalnym FD jakoś szło. Drugą warkę (irish red ale) zrobiłem na nowym (z podłużnymi nacięciami) FD i muliło. Tak, że podejrzewam, że to tu jest ukryty problem. I wydajność zmalała. Edytowane 21 Maja 2020 przez Jedrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się