malin Opublikowano 23 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 Witam, nie wiem jak się za to zabrać w zamrażarce mam kupione chmiele MT Hoop, Fugless i East Kent Golding. Szkoda żeby się zmarnowały i szukam pomocy w skomponowaniu jakiejś warki na bazie tych chmieli. Celowałbym w jakąś IPA goryczkowa ale nie za bardzo goryczkowa. Chciałbym nadmienić ze jak sam skomponowałem to nie za bardzo niestety nadawało się do picia ;/ z góry dziękuję za wszelką pomoc. pozdrawiam Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 (edytowane) To po pierwsze. Po drugie: prostota. Sam słód pale ale - 4 do 5 kilogramów, zacieranie jednotemperaturowe 68°C Chmielenie mieszanką wszystkich trzech w 60, 20 i 1 minucie. 12 BLG, do 45 IBU. Policz w arkuszu albo jakimś programie (patrz moja stopka). Użyj drożdży do których masz odpowiednią temperaturę fermentacji i powinno działać. Edytowane 23 Maja 2020 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi