Chicken Opublikowano 7 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2020 (edytowane) Mam do Was pytanie. Otóż przy zacieraniu tego piwa przy dodawaniu do skleikowanych płatków słodów temperatura powinna ustalić się w granicach 66--68 stopni. Mnie wskoczyła na 72 stopnie i zanim się obniżyła to opłynęło z 5-7 minut. Pytanie czy wpłynęło to na cały proces przerwy maltozowej? Sama przerwa maltozowa trwała 40 minut. Dlaczego to pytanie? Bo piwo na burzliwej jest 12 dzień a BLG z 14 spadło do zaledwie 7 utrzymuje się takie od 6 dni. Nie wiem też czy nie jest to wina puree z mango, które może w jakiś sposób „popsuło” fermentację? Na 3 dzień kiedy była spora piana dodałem puree (takie z naturalnymi cukrami, nie dosładzane). Na drugi dzień piana opadła i widać było wyraźnie spadek drożdży na dno. Więc obstawiam, że albo jedno albo drugie. Teraz mam zagwozdkę czy dawać na cichą czy dorzucić drożdży? W sumie bujałem wiadrem dość mocno przez odstanie dwa dni, plus podniosłem temperaturę ale nic to nie pomogło. Drożdże jakie dodałem to były FM55. Edytowane 7 Czerwca 2020 przez Chicken Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, Chicken napisał: Mam do Was pytanie. Otóż przy zacieraniu tego piwa przy dodawaniu do skleikowanych płatków słodów temperatura powinna ustalić się w granicach 66--68 stopni. Mnie wskoczyła na 72 stopnie i zanim się obniżyła to opłynęło z 5-7 minut. Pytanie czy wpłynęło to na cały proces przerwy maltozowej? Sama przerwa maltozowa trwała 40 minut. Dlaczego to pytanie? Bo piwo na burzliwej jest 12 dzień a BLG z 14 spadło do zaledwie 7 utrzymuje się takie od 6 dni. Nie wiem też czy nie jest to wina puree z mango, które może w jakiś sposób „popsuło” fermentację? Na 3 dzień kiedy była spora piana dodałem puree (takie z naturalnymi cukrami, nie dosładzane). Na drugi dzień piana opadła i widać było wyraźnie spadek drożdży na dno. Więc obstawiam, że albo jedno albo drugie. Teraz mam zagwozdkę czy dawać na cichą czy dorzucić drożdży? W sumie bujałem wiadrem dość mocno przez odstanie dwa dni, plus podniosłem temperaturę ale nic to nie pomogło. Drożdże jakie dodałem to były FM55. Mierzysz spławikiem, czy refraktometrem? Jeśli refraktometr, to pytanie, czy przeliczyłeś wskazanie? Edytowane 7 Czerwca 2020 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chicken Opublikowano 7 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2020 spławikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haberkom Opublikowano 8 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 Ja właśnie mam problem z reflektometrem dopiero co zacząłem używać, skalibrowałem wodą destylowaną przy ok. 23 ° refraktometr pokazał 0 ° aerometr minimalnie poniżej 0. Testowałem wczoraj na brzęczce nastawnej i refraktometr wskazuje 20 ° Brix a aerometr 17 ° BLG trochę rozjechane odczyty, wiem, że przy odfermentowanej brzęczce należy korygować odczyta ale nie przy nastawnej, w czym może być problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 8 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 2 godziny temu, Haberkom napisał: Ja właśnie mam problem z reflektometrem dopiero co zacząłem używać, skalibrowałem wodą destylowaną przy ok. 23 ° refraktometr pokazał 0 ° aerometr minimalnie poniżej 0. Testowałem wczoraj na brzęczce nastawnej i refraktometr wskazuje 20 ° Brix a aerometr 17 ° BLG trochę rozjechane odczyty, wiem, że przy odfermentowanej brzęczce należy korygować odczyta ale nie przy nastawnej, w czym może być problem? Przy nastawnej również, najczęściej współczynnik to 1,04, tutaj wychodziłby sporo większy. Spróbuj jeszcze na wystudzonym roztworze cukru, np. 10%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haberkom Opublikowano 8 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 Tak wiem ale mimo wszystko 20/1,04 to 19,23 i tak sporo za dużo, teraz to już fermentuje więc za późno ale możliwe, że chodzi o temperaturę, pewnie fiolka areometru była dużo cieplejsza niż parę kropli na refraktometrze. Dzięki za pomoc, spróbuję z chłodniejszą brzęczką następną razą 3 godziny temu, punix napisał: Przy nastawnej również, najczęściej współczynnik to 1,04, tutaj wychodziłby sporo większy. Spróbuj jeszcze na wystudzonym roztworze cukru, np. 10%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się