Jump to content

problem z weizenbock


Recommended Posts

Witam serdecznie,ostatnio zdecydowałam się na rozpoczęcie mojej przygody z warzeniem.

Weizenbock jest moja 4 warką.Niestety fermentacja burzliwa przebiegała bardzo intensywnie piwo wylewało się przez rurkę fermentacyjna.Zaniosłam do chłodnego garażu temperatura zmieniła się z 21 do 18 C tylko ze mijają kolejne dni a fermentacja jest bardzo spokojna,raz na jakiś czas się odzywa a Blg jest od 2 dni ciągle wysokie 11 stopni.Wg przepisu fermentacja burzliwa powinna trwać jeszcze 6 dni,co mam zrobić...zostawić i liczyć ze blg jeszcze spadnie czy może dać jeszcze inne drożdże?a może przenieść w ciepłe miejsce?

Proszę pomóżcie.

Drożdże uzyte to Mangrove Jacks  M 20

 

Edited by Paulina Syk
Link to comment
Share on other sites

Pamiętaj, że czas trwania fermentacji burzliwej jest dość umowny. To zależy od temperatury, kondycji drożdży, kondycji brzeczki itd. itp. Zatem spoko, tak jak kolega Ci napisał - daj temu piwu czas, będzie dobrze :-)

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.