Paweł Kapała Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 Cześć, w przyszłym tygodniu robię pierwszą warkę z zacieraniem. Planuję, żeby mi wyszło 14l brzeczki. 3 litry wody na 1kg słodu. Słody: pilzneński 1kg pszeniczny 0,5kg pale ale 1kg Chmiele: 30g Cascade - gotowanie 60 min 30g Galaxy - na aromat 5min 30g Simcoe - na zimno na 5 dni Drożdże : US 05 1. Czy jak będę wysładzał to wystarczy mi 5l wody do wysładzania ? Mam 14 litrowy garnek. 2. Ile wyjdzie mi IBU ? 3. Co myślicie o tym jak na pierwszy zacier ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 3 minuty temu, Paweł Kapała napisał: Cześć, w przyszłym tygodniu robię pierwszą warkę z zacieraniem. Planuję, żeby mi wyszło 14l brzeczki. 3 litry wody na 1kg słodu. Słody: pilzneński 1kg pszeniczny 0,5kg pale ale 1kg Chmiele: 30g Cascade - gotowanie 60 min 30g Galaxy - na aromat 5min 30g Simcoe - na zimno na 5 dni Drożdże : US 05 1. Czy jak będę wysładzał to wystarczy mi 5l wody do wysładzania ? Mam 14 litrowy garnek. 2. Ile wyjdzie mi IBU ? 3. Co myślicie o tym jak na pierwszy zacier ? Jeśli masz 14l garnek, to żeby otrzymać 14l brzeczki będziesz musiał uwarzyć gęstszą i dolać wody do fermentora. W jakie blg celujesz? Z 2,5kg słodu wyjdzie pewnie koło 10-11 blg. IBU - trzebaby znać wartości alfa kwasów, ale pewnie z 50-60 wyjdzie, dość wysoko. Najlepiej wrzuć wszystko w jakiś kalkulator, choćby pppp, w plikach na forum, wyliczysz sobie dokładne wartości. Wodę do wysładzania liczysz: zakładana ilość brzeczki do gotowania minus ilość wody do zacierania plus 1l/1kg słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się