Skocz do zawartości

Zacierana APA


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, w przyszłym tygodniu robię pierwszą warkę z zacieraniem. Planuję, żeby mi wyszło 14l brzeczki.

3 litry wody na 1kg słodu.

Słody: pilzneński 1kg

pszeniczny 0,5kg

pale ale 1kg

Chmiele:

30g Cascade - gotowanie 60 min

30g Galaxy - na aromat  5min

30g Simcoe - na zimno na 5 dni

Drożdże :

US 05

1. Czy jak będę wysładzał to wystarczy mi 5l wody do wysładzania ? Mam 14 litrowy garnek.

2. Ile wyjdzie mi IBU ?

3. Co myślicie o tym jak na pierwszy zacier ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, Paweł Kapała napisał:

Cześć, w przyszłym tygodniu robię pierwszą warkę z zacieraniem. Planuję, żeby mi wyszło 14l brzeczki.

3 litry wody na 1kg słodu.

Słody: pilzneński 1kg

pszeniczny 0,5kg

pale ale 1kg

Chmiele:

30g Cascade - gotowanie 60 min

30g Galaxy - na aromat  5min

30g Simcoe - na zimno na 5 dni

Drożdże :

US 05

1. Czy jak będę wysładzał to wystarczy mi 5l wody do wysładzania ? Mam 14 litrowy garnek.

2. Ile wyjdzie mi IBU ?

3. Co myślicie o tym jak na pierwszy zacier ?

 

Jeśli masz 14l garnek, to żeby otrzymać 14l brzeczki będziesz musiał uwarzyć gęstszą i dolać wody do fermentora. W jakie blg celujesz? Z 2,5kg słodu wyjdzie pewnie koło 10-11 blg. IBU - trzebaby znać wartości alfa kwasów, ale pewnie z 50-60 wyjdzie, dość wysoko. Najlepiej wrzuć wszystko w jakiś kalkulator, choćby pppp, w plikach na forum, wyliczysz sobie dokładne wartości.

Wodę do wysładzania liczysz: zakładana ilość brzeczki do gotowania minus ilość wody do zacierania plus 1l/1kg słodu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.