Stasiek Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Mam taki do mierzenia temp. ciała : D i taki wyskalowany od -10°C do 50°C Taki zakres to chyba raczej do pomiaru temperatury powietrza niż ciała. Ja raczej nie widzę takiego termometru do pomiaru temperatury brzeczki: max temp 50°C - ciężko go będzie wysterylizować w takiej temperaturze. Chociaż... może gdyby go dobrze wymyć w spirytusie, to by i zadziałało. Ale zaraz, nie masz termometru do zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Ciut nieprecyzyjnie się wyraziłem. Mam taki do mierzenia temp. ciała : D i taki wyskalowany od -10°C do 50°C (nie wiem skąd go mam) aha, i nie rozumiesz, że nie da się nimi zmierzyć temp. do 80°C ? :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Wyluzujcie Kolega warzy na razie z brewkitów z tego co zrozumiałam, więc termometr potrzebny jest mu pewnie do zmierzenia temperatury brzeczki nastawnej. Milly przetrzyj ten termometr porządnie spirytusem i oczywiście możesz mierzyć temperaturę brzeczki i piwa w zakresie skali tego termometru. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milyy Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 (edytowane) Dzięki wielkie Dori Dokładnie o taką odpowiedź mi chodziło więcej niż 40°C nie jest mi potrzebne. Chcę tylko wiedzieć kiedy zadać drożdże tak żeby nie zdechły oraz tak, żeby jakoś ruszyły. Edytowane 2 Sierpnia 2010 przez milyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zły. Skala do 100°C powinna być co najmniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milyy Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Na razie robię piwo z puchy :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zły. Skala do 100°C powinna być co najmniej. Powtórzę po raz kolejny - wrzućcie na luz Przeczytałeś cały temat? Po co przy warzeniu piwa z brewkitów termometr ze skalą do 100°C ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zły. Skala do 100°C powinna być co najmniej. Powtórzę po raz kolejny - wrzućcie na luz Przeczytałeś cały temat? Po co przy warzeniu piwa z brewkitów termometr ze skalą do 100°C ? Spoko luz, nie doczytałem tematu... sorry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milyy Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Po trzech dobach fermentacji burzliwej piana trochę opadła, więc skosztowałem. Niepokoi mnie wodnisty smak piwa, a poza tym wszystko wydaje się być w porządku. Czy piwo pozostanie wodniste, czy nabierze smaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 No, cierpliwości też się jeszcze nauczysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milyy Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Piwo z puchy mam już za sobą. Jutro rozlewam. Teraz warto byłoby spróbować zacierania. Mam mały garnek o poj. około 10l:ble: więc warka będzie niewielka. Może to głupie pytanie, ale czy dam radę w takim garnku zatrzeć ok. 3kg słodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Mam mały garnek o poj. około 10l:ble: więc warka będzie niewielka. Może to głupie pytanie, ale czy dam radę w takim garnku zatrzeć ok. 3kg słodu? Standardowy stosunek wody do słodu podczas zacierania to ok 3:1, więc zatrzeć na pewno Ci się uda. Pytanie tylko w czym będziesz to chmielił? Bo z 3kg słodu powinieneś dostać ok 15-20l filtratu 10-11°Blg. No chyba, że prawie bez wysładzania. Ale to szkoda trochę surowca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 (edytowane) ...Może to głupie pytanie, ale czy dam radę w takim garnku zatrzeć ok. 3kg słodu? W takim garnku musiałbyś celować w 8-9l warkę. Pomijam sprawę filtracji przy tak małym zasypie ale pozostaje ci albo zmniejszyć ilość słodu (z 2,5kg wyjdzie ci ok 8-9l 15°Blg) albo uwarzyć po prostu coś mocniejszego. Możesz też pójść lekko w stronę HGB i uwarzyć np. 18°Blg a następnie rozcieńczyć wodą do 12°Blg, W ten sposób uzyskasz więcej niż 10l docelowo. Edytowane 11 Sierpnia 2010 przez Pietruś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się