TomLub9 Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Cześć Jestem początkujący w temacie, na swoją pierwszą Warkę wybrałem Witbier. Mam jednak mały problem z interpretacją przepisu autorstwa Piotra Wypycha: https://wiki.piwo.org/Witbier,_Piotr_Wypych_(coder) chodzi mi głównie o to czy zacierać tylko w 6 litrach wody jak podaje autor, czy w większej ilości oraz czy przy chmieleniu wsypać po prostu 250 g cukru do brzeczki? Nie spotkałem się z tym w żadnym innym przepisie. Dziękuję za pomoc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2020 11 minut temu, TomLub9 napisał: Cześć Jestem początkujący w temacie, na swoją pierwszą Warkę wybrałem Witbier. Mam jednak mały problem z interpretacją przepisu autorstwa Piotra Wypycha: https://wiki.piwo.org/Witbier,_Piotr_Wypych_(coder) chodzi mi głównie o to czy zacierać tylko w 6 litrach wody jak podaje autor, czy w większej ilości oraz czy przy chmieleniu wsypać po prostu 250 g cukru do brzeczki? Nie spotkałem się z tym w żadnym innym przepisie. Dziękuję za pomoc ? Możesz zacierać w większej ilości wody, na początek będzie łatwiej. Przy czym zauważ, że w tych 6 litrach są tylko słody, a płatki są kleikowane osobno. Cukier możesz rozpuścić wcześniej we wrzątku, ale możesz dodać bezpośrednio do gara - mieszając, żeby się nie przypalił. TomLub9 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2020 (edytowane) Słody wrzucił do 6 litrów, bo domyślam się, że kleikował płatki w ilości wody w stosunku 1:5. Czyli na 2,5 kg płatków poszło już 12,5l wody. Po dodaniu tej z zacierania wychodzi 18,5l czyli standardowy stosunek 1:33. Cukier normalnie wsypać do brzeczki. A tę przerwę białkową w 52C możesz całkowicie wyrzucić lub tylko w tej temp wsypać słody i od razu po kleikowaniu całość zacierać już w 68C. Edytowane 13 Sierpnia 2020 przez Wuuu TomLub9 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomLub9 Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Dziękuję bardzo za pomoc, już wiem co i jak robić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się