Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

#7 Granvin

Owner Tor Ølver Helland
Collected by Lars Olav Muren
Place Dyrvedalen
Pitch 30.0°C
Max growth temperature 42.0°C
Max ABV 16 %
Attenuation 73 %
Phenolic N
Kveik Y
Harvest bottom
Fermentation time 84 hours
Bacteria N
Species Saccharomyces cerevisiae
Wort boiled Y

Provenance: Muren got the yeast from Einar Vestrheim. Vestrheim brews together with Tor Ølver Helland, who lived in Granvin in the 1980s. Helland got the yeast from his father-in-law Hans Haugse in the mid-80s, and has kept it alive since. Hans Haugse says he got the kveik from a man named Arnøy in Dyrvedalen in Voss. Arnøy is long since dead, but other sources remember him as Johan Arnøy. The kveik probably shares an origin with #2.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.