aldorn Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 #20 Espe Owner Arve Espe Place Grodås NCYC 4268 Pitch 20.0°C Kveik Y Can be dried Y Harvest top Fermentation time 240 hours Species Saccharomyces cerevisiae Strains 4 Permissions Research: Yes, Share with brewers: Yes, Sell commercially: Yes Wort boiled Y Preservation Dried in freezer Taste: Warm alcohol and fruit: cognac and plums. Provenance: It comes from his father. He doesn't know anything about before that. He himself has never mixed it with other kveiks. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 14 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2021 (edytowane) Drożdże (suszki) mam od "chłopa"- znaczy od kolegi z grupy kveikowej , nie izolaty z Omegi. Za pierwszym razem potraktowałem je "po macoszemu" nie poświęcając im większej uwagi. Przy remanencie zamrażarki znalazły się resztkowe pokłady Espe, które poszły na starter. Po kręceniu na starterze 10 blg z pożywką ZnCl2 po czasie faktycznie można wyniuchać świeżą śliweczkę. To tyle o starterze. Co z piwem? Nie wiem, bo drożdże poszły do "wędzonego/jałowcowego" i żyją własnym życiem. W planach zbieranie. Fermentacja puszczona w temperaturze otoczenia 21st. C 16.12.21 Zebrane i wysuszone 17.12.21 Po zebraniu drożdżowa piana się odbudowała i fermęci się dalej. Śliwka i "Stone fruit " napisał by. 21.12.21 Jak na kveiki to Espe należą do tych powolnych. Piana powoli zaczyna się redukować, ale do zakończenia fermentacji jeszcze daleko ( w dalszym ciągu temp. 21 st.C) Edytowane 21 Grudnia 2021 przez Joosto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się