Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

#20 Espe

Owner Arve Espe
Place Grodås
NCYC 4268
Pitch 20.0°C
Kveik Y
Can be dried Y
Harvest top
Fermentation time 240 hours
Species Saccharomyces cerevisiae
Strains 4
Permissions Research: Yes, Share with brewers: Yes, Sell commercially: Yes
Wort boiled Y
Preservation Dried in freezer

Taste: Warm alcohol and fruit: cognac and plums.

Provenance: It comes from his father. He doesn't know anything about before that. He himself has never mixed it with other kveiks.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Drożdże (suszki) mam od "chłopa"- znaczy od kolegi z grupy kveikowej , nie izolaty z Omegi.

Za pierwszym razem potraktowałem je "po macoszemu" nie poświęcając  im większej uwagi. Przy remanencie zamrażarki znalazły się resztkowe pokłady Espe, które poszły na starter. Po kręceniu na starterze 10 blg z pożywką ZnCl2 po czasie faktycznie można wyniuchać świeżą śliweczkę. To tyle o starterze.

Co z piwem? Nie wiem, bo drożdże poszły do "wędzonego/jałowcowego" i żyją własnym życiem. W planach zbieranie. Fermentacja puszczona w temperaturze otoczenia 21st. C

16.12.21 Zebrane i wysuszone

17.12.21 Po zebraniu drożdżowa piana się odbudowała i fermęci się dalej. Śliwka i "Stone fruit " napisał by.

21.12.21 Jak na kveiki to Espe należą do tych powolnych. Piana powoli zaczyna się redukować, ale do zakończenia fermentacji jeszcze daleko ( w dalszym ciągu temp. 21 st.C)

IMG_20211216_185644.jpg

Edytowane przez Joosto
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.