Skocz do zawartości

Starter z butelki - czy to możliwe ?


Piotr Ba

Rekomendowane odpowiedzi

Czy możliwe jest pozyskanie gęstwy z dna butelki piwa domowego (niepasteryzowanego rzecz jasna) w sposób następujący - sypiemy do butelki cukru dopełniamy wody do przyszłego roztworu ABV 7% - (z 20 gramów cukru jest 10 gramów alkoholu) zakładamy folię i gumkę i co jakiś czas mieszamy taki starter ? Skąd będę wiedzieć które drożdże są tymi dobrymi ? Jest jakaś specjalna warstwa ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27 minut temu, Piotr Ba napisał:

Czy możliwe jest pozyskanie gęstwy z dna butelki piwa domowego (niepasteryzowanego rzecz jasna) w sposób następujący - sypiemy do butelki cukru dopełniamy wody do przyszłego roztworu ABV 7% - (z 20 gramów cukru jest 10 gramów alkoholu) zakładamy folię i gumkę i co jakiś czas mieszamy taki starter ? Skąd będę wiedzieć które drożdże są tymi dobrymi ? Jest jakaś specjalna warstwa ?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli z w34/70 z butelki nie będzie problemu ? Robił ktoś tak ?

Lejemy do słoika 1 litr brzeczki 12 blg i dolewamy osad z lagera (na pewno jest tam 1 gram drożdży - tyle musi być na litr) - folia aluminiowa i gumka i będę mieszać 3 x dziennie. Oczywiście wszystko w reżimie sanitarnym. Da się tak pozyskać drożdże lagerowe ?

 

 

Edytowane przez Piotr Ba
.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.