Jump to content

[Docent]Browar Podklasztorze


Pierre Celis

Recommended Posts

miodiwino.jpg?w=760Lokalizacja tego restauracyjnego browaru zasługuje na szczególną uwagę. Mieści się bowiem na terenie wczesnośredniowiecznego opactwa cystersów w Sulejowie, niedaleko Piotrkowa Trybunalskiego. Naprawdę byłem wielce zaskoczony, że odwiedzając od dzieciństwa znajdujący się w regionie Dłutów, zawitałem w to miejsce dopiero teraz. To niewątpliwie unikalny w skali kraju warowny zespół klasztorny, którego perłą jest datowany na początek XIII wieku, oryginalny romański kościół. Sam browar znajduje się w zabudowaniach wzniesionych w XVIII wieku, w których mieściły się klasztorny browar i gorzelnia. Tradycje są tu zatem imponujące.

Współcześnie browar uruchomiono tu we wrześniu 2019 roku, w działającej od 10 lat restauracji Miód i Wino. Instalacja pochodzi od firmy Andrzeja Gałasiewicza i obejmuje warzelnię 320 l z łączoną kadzią zacierno-warzelną i filtracyjną oraz cztery 300-litrowe tanki znajdujące się w piwnicy. W trakcie mojej wizyty trwało instalowanie czterech kolejnych, 500-litrowych tanków. Sprzęt to jedno, ważniejsze kto piwo warzy. A piwowarem tutaj jest Michał Stępień pochodzący z nieodległych od Dłutowa Drzewocin. Michał kluczowe doświadczenie zdobywał w łódzkiej Bierhalle oraz norweskim Aegirze. I to doświadczenie w warzeniu nowofalowych piw w Norwegii procentuje teraz w Browarze Podklasztorze. Spójrzcie bowiem na ofertę – Pils, APA, IPA oraz White IPA. Jak na browar restauracyjno-hotelowy naprawdę rewelacja.

W takim miejscu grzechem byłoby nie pokusić się o interpretację piwa klasztornego, choć jest to trudne ze względu na skalę produkcji (piwa dostępne w sprzedaży są minimum miesiąc na tanku, potem wędrują do kegów). Michał myśli o leżakowaniu klasztorniaków w drewnie i jest to jakieś rozwiązanie. Na pewno trzeba będzie za jakiś tu wrócić i sprawdzić efekt!

Browar Podklasztorze/ Restauracja Miód i Wino, Sulejów, Władysława Jagiełły 1

Facebook

 

l2450194.jpg?w=150&h=84 l2450195.jpg?w=150&h=113 l2450197.jpg?w=150&h=113 l2450198.jpg?w=150&h=113 l2450199.jpg?w=150&h=113 l2450200.jpg?w=113&h=150 l2450201.jpg?w=150&h=113 l2450203.jpg?w=113&h=150 l2450206.jpg?w=150&h=113 l2450207.jpg?w=150&h=113 l2450208.jpg?w=150&h=113 l2450210.jpg?w=150&h=113 l2450211.jpg?w=150&h=113 l2450215.jpg?w=112&h=150 l2450220.jpg?w=150&h=113 l2450221.jpg?w=150&h=113 l2450224.jpg?w=150&h=113 l2450225.jpg?w=150&h=113 l2450229.jpg?w=150&h=113 l2450234.jpg?w=150&h=113 l2450235.jpg?w=150&h=84

 

View the full article

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.