Skocz do zawartości

[Docent]Browar Podklasztorze


Pierre Celis

Rekomendowane odpowiedzi

miodiwino.jpg?w=760Lokalizacja tego restauracyjnego browaru zasługuje na szczególną uwagę. Mieści się bowiem na terenie wczesnośredniowiecznego opactwa cystersów w Sulejowie, niedaleko Piotrkowa Trybunalskiego. Naprawdę byłem wielce zaskoczony, że odwiedzając od dzieciństwa znajdujący się w regionie Dłutów, zawitałem w to miejsce dopiero teraz. To niewątpliwie unikalny w skali kraju warowny zespół klasztorny, którego perłą jest datowany na początek XIII wieku, oryginalny romański kościół. Sam browar znajduje się w zabudowaniach wzniesionych w XVIII wieku, w których mieściły się klasztorny browar i gorzelnia. Tradycje są tu zatem imponujące.

Współcześnie browar uruchomiono tu we wrześniu 2019 roku, w działającej od 10 lat restauracji Miód i Wino. Instalacja pochodzi od firmy Andrzeja Gałasiewicza i obejmuje warzelnię 320 l z łączoną kadzią zacierno-warzelną i filtracyjną oraz cztery 300-litrowe tanki znajdujące się w piwnicy. W trakcie mojej wizyty trwało instalowanie czterech kolejnych, 500-litrowych tanków. Sprzęt to jedno, ważniejsze kto piwo warzy. A piwowarem tutaj jest Michał Stępień pochodzący z nieodległych od Dłutowa Drzewocin. Michał kluczowe doświadczenie zdobywał w łódzkiej Bierhalle oraz norweskim Aegirze. I to doświadczenie w warzeniu nowofalowych piw w Norwegii procentuje teraz w Browarze Podklasztorze. Spójrzcie bowiem na ofertę – Pils, APA, IPA oraz White IPA. Jak na browar restauracyjno-hotelowy naprawdę rewelacja.

W takim miejscu grzechem byłoby nie pokusić się o interpretację piwa klasztornego, choć jest to trudne ze względu na skalę produkcji (piwa dostępne w sprzedaży są minimum miesiąc na tanku, potem wędrują do kegów). Michał myśli o leżakowaniu klasztorniaków w drewnie i jest to jakieś rozwiązanie. Na pewno trzeba będzie za jakiś tu wrócić i sprawdzić efekt!

Browar Podklasztorze/ Restauracja Miód i Wino, Sulejów, Władysława Jagiełły 1

Facebook

 

l2450194.jpg?w=150&h=84 l2450195.jpg?w=150&h=113 l2450197.jpg?w=150&h=113 l2450198.jpg?w=150&h=113 l2450199.jpg?w=150&h=113 l2450200.jpg?w=113&h=150 l2450201.jpg?w=150&h=113 l2450203.jpg?w=113&h=150 l2450206.jpg?w=150&h=113 l2450207.jpg?w=150&h=113 l2450208.jpg?w=150&h=113 l2450210.jpg?w=150&h=113 l2450211.jpg?w=150&h=113 l2450215.jpg?w=112&h=150 l2450220.jpg?w=150&h=113 l2450221.jpg?w=150&h=113 l2450224.jpg?w=150&h=113 l2450225.jpg?w=150&h=113 l2450229.jpg?w=150&h=113 l2450234.jpg?w=150&h=113 l2450235.jpg?w=150&h=84

 

View the full article

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.