Virandell Posted September 1, 2020 Share Posted September 1, 2020 Witam czy moze ktos obecny z forum zaciera na kuchence indukcyjnej I moze napisac jak sie ona sprawuje ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkrawc Posted September 1, 2020 Share Posted September 1, 2020 Sprawuje się, zrobiłem ponad 70 warek na indukcji. Trzeba mieć garnek z nierdzewki z płaskim dnem, emalia odpada bo zwykle ma wypukłe dno i się kiwa. Trzeba wyczuć jak ustawić moc żeby utrzymać temperaturę lub co jakiś czas klinkąć mniej/więcej. Mieszadło raczej obowiązkowe bo od mieszania przez godzinę można się odcisków nabawić. Niektóre termometry elektroniczne (np Ikea) wariują, ale ds18b20 lub analogowe działają bez problemu. Poza kilkoma małymi niedogodnościami bez problemów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Virandell Posted September 1, 2020 Author Share Posted September 1, 2020 34 minutes ago, mkrawc said: Sprawuje się, zrobiłem ponad 70 warek na indukcji. Trzeba mieć garnek z nierdzewki z płaskim dnem, emalia odpada bo zwykle ma wypukłe dno i się kiwa. Trzeba wyczuć jak ustawić moc żeby utrzymać temperaturę lub co jakiś czas klinkąć mniej/więcej. Mieszadło raczej obowiązkowe bo od mieszania przez godzinę można się odcisków nabawić. Niektóre termometry elektroniczne (np Ikea) wariują, ale ds18b20 lub analogowe działają bez problemu. Poza kilkoma małymi niedogodnościami bez problemów. Masz moze linka do tej kuchenki ? Wiekszosc kuchenek zczego co zauwazylem biora do obwodu 26cm, a garnek 36L ma naprzyklad okolo 36cm a 50L 40cm jeszcze sie nie zastanowilem jaki wziac planuje kupic od jednego koleszki wlasnie ztego forum z mieszadlem z nierdzewki Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkrawc Posted September 1, 2020 Share Posted September 1, 2020 Kuchenka jak kuchenka, Elektrolux, modelu nie pamiętam. Garnek 36l wystaje poza pole grzejne, ale to nie jest problem. Do zacierania zakładam ocieplenie z planki i grzeje na jednym palniku. Do gotowania zdejmuje ocieplenie i grzeje na dwóch polach. 50l to jednak sporo i tu może zaczać brakować mocy grzejnej, warki po 25l i 30l brzeczki dają rade. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Virandell Posted September 1, 2020 Author Share Posted September 1, 2020 45 minutes ago, mkrawc said: Kuchenka jak kuchenka, Elektrolux, modelu nie pamiętam. Garnek 36l wystaje poza pole grzejne, ale to nie jest problem. Do zacierania zakładam ocieplenie z planki i grzeje na jednym palniku. Do gotowania zdejmuje ocieplenie i grzeje na dwóch polach. 50l to jednak sporo i tu może zaczać brakować mocy grzejnej, warki po 25l i 30l brzeczki dają rade. Wtakim garze 36L Ile mniej wiecej brzeczki ci wyjdzie maksymalnie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkrawc Posted September 1, 2020 Share Posted September 1, 2020 Tak jak pisałem zwykle do gotowania idzie ok 30l, docelowa warka ok 25-26l. Dałoby radę gotować ze 32l, ale warka 28l w fermentorze już może próbować wyłazić w zależności od drożdży.Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka Virandell 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Virandell Posted September 1, 2020 Author Share Posted September 1, 2020 (edited) 26 minutes ago, mkrawc said: Tak jak pisałem zwykle do gotowania idzie ok 30l, docelowa warka ok 25-26l. Dałoby radę gotować ze 32l, ale warka 28l w fermentorze już może próbować wyłazić w zależności od drożdży. Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka Wporzadalu dziekuje bardzo Edit: patrze kuchenki te elektrolux nie widze zadnych przenosnych Ty masz Cala kuchenke zgadza sie ? Edited September 1, 2020 by Virandell Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkrawc Posted September 2, 2020 Share Posted September 2, 2020 A to ty o przenośną pytasz? Ja pisałem o zwykłej kuchennej płycie indukcyjnej z czterema polami.Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted September 2, 2020 Share Posted September 2, 2020 Kiedyś rozgryzałem ten temat i ta kuchenka z poniższego linku jest ok. Kilku forumowiczów jej używa. Na zagranicznych forach też ją polecają. https://www.ikea.com/pl/pl/p/tillreda-przenosna-plyta-indukcyjna-bialy-00331627/?gclid=EAIaIQobChMIv7aB8IzK6wIVA6WyCh0_tQkjEAQYASABEgLIdfD_BwE Link to comment Share on other sites More sharing options...
sredstvom Posted September 2, 2020 Share Posted September 2, 2020 Mam dokladnie taka i upedzilem na niej kiedys 1 warke - i to w emaliowanym garze. Z tym ze jednak przy gotowaniu musialem sie posilkowac grzalka-nurkiem, bo wrzenie bylo "takiese". Ale moze byla to kwestia styku dno-plyta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Virandell Posted September 2, 2020 Author Share Posted September 2, 2020 6 hours ago, mkrawc said: A to ty o przenośną pytasz? Ja pisałem o zwykłej kuchennej płycie indukcyjnej z czterema polami. Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka No o przenosna Link to comment Share on other sites More sharing options...
Virandell Posted September 2, 2020 Author Share Posted September 2, 2020 6 hours ago, Jancewicz said: Kiedyś rozgryzałem ten temat i ta kuchenka z poniższego linku jest ok. Kilku forumowiczów jej używa. Na zagranicznych forach też ją polecają. https://www.ikea.com/pl/pl/p/tillreda-przenosna-plyta-indukcyjna-bialy-00331627/?gclid=EAIaIQobChMIv7aB8IzK6wIVA6WyCh0_tQkjEAQYASABEgLIdfD_BwE Ile L na niej gotowales ? Jeszcze zastanawiam sie nad garem 36L ewentualnie 50L I nie wiem czy wytrzyma Link to comment Share on other sites More sharing options...
Virandell Posted September 2, 2020 Author Share Posted September 2, 2020 5 hours ago, sredstvom said: Mam dokladnie taka i upedzilem na niej kiedys 1 warke - i to w emaliowanym garze. Z tym ze jednak przy gotowaniu musialem sie posilkowac grzalka-nurkiem, bo wrzenie bylo "takiese". Ale moze byla to kwestia styku dno-plyta. W wiekszoci Bede chcial zacierac na whisky czyli potrzebna temperatura jaka potrzebuje 62-65 stopni oczywiscie tez Jakies piwo tez pewnie uwarze Bo nigdy nie probowalem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamilo Posted September 2, 2020 Share Posted September 2, 2020 Hey. Jak pisałem Ci na priv. czym więcej Watt ma kuchenka i wygląda solidniej tym lepiej, za jakiś czas może będziesz chciał Gar 50L, a przy 2kw lub 2,5kw to może być mało i tylko będziesz się wkurzał podczas gotowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Ozi Posted September 2, 2020 Share Posted September 2, 2020 (edited) Kuchenka 2kW powinna być ok. Ta z Ikeły ma taką moc. Natomiast kiedyś namierzyłem kuchenki marki Caso Germany (Germany my ass hyhy) z serii Thermo Control. To co jest w nich ciekawe to to, że mają zewnętrzną sondę temperatury z regulacją co 1 st. C (i raczej PID niż histereza). Modele TC2100 i TC3500 z mocami odpowiednio do nazw. Ta pierwsza przewijała się niedawno na portalach sprzedażowych. Najtaniej była do wyrwania za 120 zł z tego co pamiętam. Edited September 2, 2020 by mjr_Kolicki Kamilo 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukaschels Posted October 5, 2020 Share Posted October 5, 2020 Ja mam hendi 3500 W, 50l idzie szybko. tak jak napisali wiariuja termometry i potrzebne mieszadło. myślę aby dołożyć do niej sterownik, od malinowego pasuje ale nie wiem czy gra warto świeczki i nie odzalowac na automat Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now