Skocz do zawartości

Milkshake Mango IPA - prośba o weryfikację receptury


godal07

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Przymierzam się do uwarzenia pierwszego piwka z dodatkiem owoców, a dokładniej chodzi o Milkshake Mango IPA. Bardzo Was proszę o opinię czy z poniższej receptury wyjdzie coś sensownego:

 

Zasyp:

4kg słód pale ale

1kg słód pszeniczny

1kg płatki owsiane

 

Chmielenie:

30g Citra 13.1% - 30'

50g Mosaic 13.2% - 0'

50g Mosaic 13.2% - na zimno 

 

Dodatki:

Laktoza - 0,5kg - wrzucona pod koniec gotowania

Pulpa z mango - 1kg - rzucona na burzliwą

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Milkshake wychodzi dobry z receptury DORI z homebrewing. Chmielenie całe przesunałbym na 0min a pulpe radze dodać jak fermentacja już ruszy, po około 3 dniach. NIe podałeś rownież jaka  to będzie warka, jeżeli 20l to pulpy radzę dać dwa razy tyle

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 13.09.2020 o 19:45, Juniorek napisał(a):
Milkshake wychodzi dobry z receptury DORI z homebrewing. Chmielenie całe przesunałbym na 0min a pulpe radze dodać jak fermentacja już ruszy, po około 3 dniach. NIe podałeś rownież jaka  to będzie warka, jeżeli 20l to pulpy radzę dać dwa razy tyle
Koniec końców skorzystałem właśnie z zestawu homebrewing Miałem jednak trochę citry (40g), którą chciałem już wykorzystać i dałem ją na ostatnie 10 minut gotowania.
Tak, warka 20l. Myślałem właśnie czy ten 1kg to nie za mało, ale z uwagi na brak doświadczenia postanowiłem pozostać przy ilości z oryginalnej receptury. Piwo już fermentuje, a jutro zamierzam dodać pulpę, więc nie uda mi się już zamówić dodatkowej ilości tak, by dotarła na czas. Chyba, że uda mi się jutro dostać ją w jakimś markecie.
Dzięki!

Wysłane z mojego Lenovo TB-X705F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 15.09.2020 o 17:21, lukaschels napisał(a):
Uważam że za mało pulpy. Daj jeszcze jeden kg.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka


Dałem dzisiaj ten 1kg bo niestety nie udało mi się znaleźć nigdzie na miejscu pulpy. Poszukam jeszcze jutro jak będę w terenie i ewentualnie dorzucę. Dzięki za rady!

Wysłane z mojego Lenovo TB-X705F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
  W dniu 16.09.2020 o 14:55, godal07 napisał(a):

Udało się upolować 2 puszeczki w Lidlu i zaraz lecą do fermentora ?

Rozwiń  

Też jestem ciekawy jak wyszło bo akurat się przymierzam na nie. Ile w sumie dałeś pulpy ? Nie chciał byś się podzielić szczegółową instrukcją warzenia z tego zestawu ? ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 10.01.2021 o 22:54, jun22 napisał(a):

Na 20l dawałem 3puszki . Mango wyczuwalne do końca z kega 9l. Butelki ( 20x0.5l ) poszły na pierwszy ogień.?

Planuję powtórzyć recepturę tylko mango zastąpię mrożonymi wiśniami.

Rozwiń  

A jakaś recepturę masz? 

  W dniu 10.01.2021 o 22:54, jun22 napisał(a):

3puszki

Rozwiń  

Jakie puszki ? 0,8l ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 10.01.2021 o 14:09, dellos napisał(a):

I jak piwo wyszło ? Jest odczuwalne to Mango?

Rozwiń  

 

  W dniu 10.01.2021 o 19:01, Sumikk napisał(a):

Też jestem ciekawy jak wyszło bo akurat się przymierzam na nie. Ile w sumie dałeś pulpy ? Nie chciał byś się podzielić szczegółową instrukcją warzenia z tego zestawu ? ?

Rozwiń  

 

Dałem 1kg puree + 2 puszki tej pulpy w 4 dniu burzliwej, jak już trochę zwolniła i owszem mango jest wyczuwalne, ale więcej też możnaby spokojnie dać moim zdaniem.

Jednak następnym razem zadbałbym jeszcze bardziej o filtrację. Wydawało mi się że się starałem, jednak lekki gushing i tak był ?

Edytowane przez godal07
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 11.01.2021 o 07:02, godal07 napisał(a):

 

 

Dałem 1kg puree + 2 puszki tej pulpy w 4 dniu burzliwej, jak już trochę zwolniła i owszem mango jest wyczuwalne, ale więcej też możnaby spokojnie dać moim zdaniem.

Jednak następnym razem zadbałbym jeszcze bardziej o filtrację. Wydawało mi się że się starałem, jednak lekki gushing i tak był ?

Rozwiń  

 

A jak przebiegał proces fermentacji w połączeniu z pulpą? Jak byś teraz przeprowadził taki proces patrząc po poprzednim warzeniu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 11.01.2021 o 07:47, dellos napisał(a):

 

A jak przebiegał proces fermentacji w połączeniu z pulpą? Jak byś teraz przeprowadził taki proces patrząc po poprzednim warzeniu?

Rozwiń  

Z fermentacją raczej nie było problemu, więc nic bym nie zmieniał. Na pewno skupiłbym się na poprawie filtracji. Piwo przepuszczałem 2x przez hop spider + pończochę (przy zlewaniu na cichą i przed butelkowaniem), ale nie było to wystarczające. W butelkach po czasie zebrał się drobny osad z owoców i przy otwieraniu piwo trochę wychodziło. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 11.01.2021 o 18:26, Hary86 napisał(a):

7-8 stopni to niestety, ale ciężko cold crashem nazwać. Ja miałem swoje 4 dni w temp 2-3 i nie ma problemu z osadem w butelce ani gushingiem. 

Rozwiń  

No więc właśnie pewnie tu był problem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 13.01.2021 o 21:39, Sumikk napisał(a):

A nie chciał byś się podzielić szczegółową instrukcją która była w zestawie ? ?

Rozwiń  

Nawet gdybym chciał to nie wiem czy ją jeszcze gdzieś mam, ale możesz zajrzeć do moich zapisków, zgodnie z którymi postępowałem: 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.