Nazwa użytkownika Posted September 15, 2020 Share Posted September 15, 2020 Fermentuję Grape Ale na dzikusach z winogrona, nie wiem co to za piwo i jak do tego podejść. Czy ktoś z doświadczeniem może mi odpowiedzieć na pytania 1. Ile mu zajęła taka fermentacja? 2. Jak wyglądała refermentacja w butelkach? 3. Jak długo dojrzewa takie piwo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tortoise Posted September 16, 2020 Share Posted September 16, 2020 Hej, robiłem w zeszłym roku podejście do winogron oraz winogron+śliwki. Brzeczkę 10 BLG podzieliłem na dwie częście: - ok. 9 litrów dodałem do 1.5 kg winogron - ok. 12 litrów dodałem do 1 kg winogron i 1 kg śliwek Drożdży żadnych nie dodawałem, wszystko na dzikusach. Butelkowałem po 17 dniach od warzenia (BLG spadło do 3). Refermentację robiłem tradycyjnie z cukrem, wszystko wyglądało OK. Niestety nie pamiętam, jak smakowało w jakim czasie, ale na pewno po tygodniu już próbowałem i było niezłe. josephson 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted September 16, 2020 Author Share Posted September 16, 2020 No to szybko Ci poszło Myślałem, że na dzikusach to z pełny miesiąc będzie fermentowało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now