Nazwa użytkownika Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Fermentuję Grape Ale na dzikusach z winogrona, nie wiem co to za piwo i jak do tego podejść. Czy ktoś z doświadczeniem może mi odpowiedzieć na pytania 1. Ile mu zajęła taka fermentacja? 2. Jak wyglądała refermentacja w butelkach? 3. Jak długo dojrzewa takie piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 16 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Hej, robiłem w zeszłym roku podejście do winogron oraz winogron+śliwki. Brzeczkę 10 BLG podzieliłem na dwie częście: - ok. 9 litrów dodałem do 1.5 kg winogron - ok. 12 litrów dodałem do 1 kg winogron i 1 kg śliwek Drożdży żadnych nie dodawałem, wszystko na dzikusach. Butelkowałem po 17 dniach od warzenia (BLG spadło do 3). Refermentację robiłem tradycyjnie z cukrem, wszystko wyglądało OK. Niestety nie pamiętam, jak smakowało w jakim czasie, ale na pewno po tygodniu już próbowałem i było niezłe. josephson 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 16 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 No to szybko Ci poszło Myślałem, że na dzikusach to z pełny miesiąc będzie fermentowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się