LJajecznica Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Cześć Czy ktoś z forumowiczów próbował przetacząć piwo przy użyciu takiego sprzętu http://www.braupartner.de/shop/product_info.php?cPath=1_20&products_id=211 Z tego co się orientuje, to fermentację cichą przeprowadza się w kegu, a potem przetacza do drugiego kega podłączając CO2. Ciekawi mnie czy warto się bawić w takie wynalazki, czy efekt końcowy będzie znacząco przerastał refermentację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 (edytowane) Taki system ma sporo zalet, podstawowa to to, że jest w pełni zamkniety przed infekcją i oksydacją Edit: przyjrzałem się obrazkom i to chyba jest raczej do napełniania butelek z kega.... Edytowane 2 Sierpnia 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 W niemieckim nie jestem dobry, ale chyba do kegów też, bo można wybierać rodzaj głowic. Wiem że system jest dobry, ale czy pracowałeć na czymś takim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Wiem że system jest dobry, ale czy pracowałeć na czymś takim. Nie, bo nie keguję; przynajmniej nie rutynowo - nie mam kegeratora. Ale czytałem opinie ludzi, którzy tak robią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 no i co piszą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 tzn. polecają, czy raczej dowolnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 (edytowane) Jak używają, to pewnie im sie podoba efekt, np. Kaiser jest bardzo przebierny jezeli chodzi o jakość piwa i technologię, a właśnie tak fermentuje: http://braukaiser.com/wiki/index.php/Fermenting_Lagers#Natural_carbonation Tą technikę używa też wiele komercyjnych browarów niemieckich - w zasadzie są do tego zmuszone, prawo czystości nie zezwala na sztuczne gazowanie piwa. Ja też bym chętnie spróbował, ze względu na zalety o których mówiłem. Widzę kilka potencjalnych wad: trzeba piwo zlewać przed zakończeniem fermentacji, bałbym się czy fermentacja nie utknie; końcówka fermentacji i dojrzewanie piwa są pod ciśnieniem CO2, a to stresuje drozdże. Edytowane 3 Sierpnia 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Dzięki, fajna stronka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Szukajac tematu o przelewaniu piwa do butelek pod cisnieniem, gdyz znalazlem taki sprzet w sieci natknalem sie przypadkowo na ten temat. Musze tutaj sprostowac wypowiedz Codera na temat sztucznego nagazowania a niemieckiego prawa czystosci. Sztuczne nagazowanie nie jest wedle niemieckiego prawa czystosci zabronione ale co2 musi byc z odzysku podczas fermentacji we wlasnym browarze. Niemieckie prawo czystosci jest niezwykle skomplikowane i na przestrzeni lat bylo tez modyfikowane, gdyz technika idzie do przodu, dobrym przykladem jest np. chmielenie na zimno ktore bylo wedle reinheitsgebotu zabronione a jest w miedzyczasie dozwolone. To tak na marginesie jesli ktos bylby tym zainteresowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się