Skocz do zawartości

Przetaczanie piwa pod ciśnieniem


LJajecznica

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

 

Czy ktoś z forumowiczów próbował przetacząć piwo przy użyciu takiego sprzętu

 

http://www.braupartner.de/shop/product_info.php?cPath=1_20&products_id=211

 

Z tego co się orientuje, to fermentację cichą przeprowadza się w kegu, a potem przetacza do drugiego kega podłączając CO2.

 

Ciekawi mnie czy warto się bawić w takie wynalazki, czy efekt końcowy będzie znacząco przerastał refermentację?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak używają, to pewnie im sie podoba efekt, np. Kaiser jest bardzo przebierny jezeli chodzi o jakość piwa i technologię, a właśnie tak fermentuje:

http://braukaiser.com/wiki/index.php/Fermenting_Lagers#Natural_carbonation

Tą technikę używa też wiele komercyjnych browarów niemieckich - w zasadzie są do tego zmuszone, prawo czystości nie zezwala na sztuczne gazowanie piwa.

 

Ja też bym chętnie spróbował, ze względu na zalety o których mówiłem. Widzę kilka potencjalnych wad: trzeba piwo zlewać przed zakończeniem fermentacji, bałbym się czy fermentacja nie utknie; końcówka fermentacji i dojrzewanie piwa są pod ciśnieniem CO2, a to stresuje drozdże.

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 lat później...

Szukajac tematu o przelewaniu piwa do butelek pod cisnieniem, gdyz znalazlem taki sprzet w sieci natknalem sie  przypadkowo na ten temat.

Musze tutaj sprostowac wypowiedz Codera na temat sztucznego nagazowania a niemieckiego prawa czystosci.

Sztuczne nagazowanie nie jest wedle niemieckiego prawa czystosci zabronione ale co2 musi byc z odzysku podczas fermentacji we wlasnym browarze.

Niemieckie prawo czystosci jest niezwykle skomplikowane i na przestrzeni lat bylo tez modyfikowane, gdyz technika idzie do przodu, dobrym przykladem jest np. chmielenie na zimno ktore bylo wedle reinheitsgebotu zabronione a jest w miedzyczasie dozwolone.

To tak na marginesie jesli ktos bylby tym zainteresowany.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.