Ferment Opublikowano 30 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2020 Cześć, pierwsza warka w życiu, z zacieraniem, trwa fermentacja burzliwa (od 2,5 doby), przebiega chyba OK Z perspektywy moich dotychczasowych działań widzę, że choć starałem się dobrze przygotować i poczytać, popełniłem kilka błędów. Za dużą wagę przywiązałem do mało istotnych szczegółów, a zaniedbałem ważne sprawy. W połączeniu z paranoją przed zakażeniem wyszło jak wyszło i potrzebuję wskazówek dalszego działania. Otóż gdy skończy się fermentacja burzliwa (będę czekał min. 5-6 dni) dokonam pomiaru blg areometrem i on mi coś pokaże: 2 BLG, 5 BLG, a może 7... Tylko nie będę w stanie tego zinterpretować bo jedyny pomiar jaki wykonałem dotychczas był tuż przed warzeniem. Było wtedy ok. 22 litry, solidnie zamieszałem, pobrałem próbkę, schłodziłem do 20 stopni, zmierzyłem areometrem szklanym: 12 BLG. Potem było warzenie, po którym w fermentorze jest 17 litrów. Szacuję, że 3 wyparowały, a 2 zostały z osadami w garze. Pytanie moje: co robić ? Mierzyć blg w trakcie fermentacji teraz (możliwe, że już w sporym stopniu zaszła), a może zmierzyć w czwartym dniu i szóstym? Jakiego BLG oczekiwać po opadnięciu piany? Co jest pewne: zacierałem 4 kg słodu pilzneńskiego, 0,3 karmelowego, drożdże US-05. Utrzymuję temp. w skrzyni styropianowej 18-20 stopni, w pierwszych 12 godzina było mniej, 16-18. Fermentacja ruszyła między 12 a 24 godziny po zadaniu drożdży. Piany mam z 1,5 cm. Dziękuję z góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 30 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2020 (edytowane) 8 minut temu, Ferment napisał: Cześć, pierwsza warka w życiu, z zacieraniem, trwa fermentacja burzliwa (od 2,5 doby), przebiega chyba OK Z perspektywy moich dotychczasowych działań widzę, że choć starałem się dobrze przygotować i poczytać, popełniłem kilka błędów. Za dużą wagę przywiązałem do mało istotnych szczegółów, a zaniedbałem ważne sprawy. W połączeniu z paranoją przed zakażeniem wyszło jak wyszło i potrzebuję wskazówek dalszego działania. Otóż gdy skończy się fermentacja burzliwa (będę czekał min. 5-6 dni) dokonam pomiaru blg areometrem i on mi coś pokaże: 2 BLG, 5 BLG, a może 7... Tylko nie będę w stanie tego zinterpretować bo jedyny pomiar jaki wykonałem dotychczas był tuż przed warzeniem. Było wtedy ok. 22 litry, solidnie zamieszałem, pobrałem próbkę, schłodziłem do 20 stopni, zmierzyłem areometrem szklanym: 12 BLG. Potem było warzenie, po którym w fermentorze jest 17 litrów. Szacuję, że 3 wyparowały, a 2 zostały z osadami w garze. Pytanie moje: co robić ? Mierzyć blg w trakcie fermentacji teraz (możliwe, że już w sporym stopniu zaszła), a może zmierzyć w czwartym dniu i szóstym? Jakiego BLG oczekiwać po opadnięciu piany? Co jest pewne: zacierałem 4 kg słodu pilzneńskiego, 0,3 karmelowego, drożdże US-05. Utrzymuję temp. w skrzyni styropianowej 18-20 stopni, w pierwszych 12 godzina było mniej, 16-18. Fermentacja ruszyła między 12 a 24 godziny po zadaniu drożdży. Piany mam z 1,5 cm. Dziękuję z góry W przybliżeniu (zakładając te 3 litry odparowania i 2l strat, co byłoby w miarę standardowymi wartościami) można wyliczyć, to zwykłe proporcje: 22l*12°blg/19l= 13,9°blg. W tym momencie nie ma co mierzyć, bo niewiele ten pomiar da, sporo cukrów już przejedzonych. Końcowe blg będzie zależeć od użytych drożdży, zasypu, schematu zacierania, a w warunkach domowych i tak idealnie nie jest do przewidzenia. Przy prawie 14°blg z pierwszym pomiarem poczekałbym tak do minimum 10-14 dnia. Na US-05 odfermentowanie powinno być w okolicy 70% - ale to wartość orientacyjna. Edytowane 30 Września 2020 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 30 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2020 Nic juz nie rób. Przyjmij, że podczas gotowania baling mógł zwiększyć się o mniej wiecej 2 blg.Nie grzeb w piwie podczas fermentacji najlepiej przez 2 tygodnie. A ile Ci zejdzie to zależy tylko od drożdży. Nie znając dokładnego początkowego blg nie bedziesz znał tylko przybliżonej l zawartości alkoholu. Ale piwo bedzie smakowalo tak samo Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shveteq Opublikowano 1 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 A ja się zapytam po co chodziłeś przed gotowaniem? Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 1 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 50 minut temu, shveteq napisał: A ja się zapytam po co chodziłeś przed gotowaniem? Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka Czytanie ze zrozumieniem: schłodził pobraną próbkę - najprawdopodobniej w celu poprawnego pomiaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shveteq Opublikowano 1 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 Czytanie ze zrozumieniem: schłodził pobraną próbkę - najprawdopodobniej w celu poprawnego pomiaru No tak. Tak to jest jak człowiek w nocy pracuje i przegląda forum Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się