Skocz do zawartości

Komora fermentacyjna- bezwładność cieplna


Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, Gawron napisał:

Normalnie to robię w lodówce, a ta jest bardzo dobrze zaizolowana, więc temperatura otoczenia ma mniejsze znaczenie.  Pas bez problemu mi dogrzewał w temperaturze 8 stopni otoczenia w kotłowni,  Pamiętaj, że pas grzeje w każdą stronę, więc będzie ogrzewał także powietrze wewnątrz, a poza tym będzie ono ogrzewane przez sam płyn z fermentora, więc jak nie otwierasz lodówki 10 razy dziennie to wewnątrz zapanuje równowaga i zarówno powietrze jak i brzeczka będą miały zbliżoną temperaturę. IMHO nie ma sensu kombinować, bo nie potrzebujesz kontroli co do 0,1 stopnia. Keep it simple.

Elegancko, coraz bardziej się cieszę z tego setupu. Jaka ustawiasz histereze? 

Edytowane przez Mateusz Stelmaszczyk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, Mateusz Stelmaszczyk napisał:

Elegancko, coraz bardziej się cieszę z tego setupu. Jaka ustawiasz histereze? 

Lodówka plus pas dają możliwość zrobienia w zasadzie wszystkiego. Od Cold crash w 0° do kweików w 35°. Histerezę mam na 0,5°, a opóźnienie sprężarki na 3 minuty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.