Skocz do zawartości

Gingerbread (?) sweet stout


Bartol

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!
Planuję swoją 4 warkę, która będzie typowo świątecznym piwem, a chciałbym sięgnąć rady jak konkretnie dodawać dodatki piwne. I tak - planuje na pewno imbir i cynamon, w niewielkich ilościach dodać do gotowania, jakoś 10 minut przed końcem. Kolejną sprawą która mnie interesuje to czy jest sens dodawać suche pierniki bez żadnych polew i udziwnień na cichą? Boje się że rozmiękną i piwo wyjdzie mętne, jakieś z gushingiem etc.

Kolejna sprawa, to jeśli da radę dodać faktycznie pierniki, to jak je zdezynfekować? W oxi rozmiękną. 

I jeszcze pytanie o drożdże: oczywiście nie chcąc dodatkowych smaków planowałem US-05, szczególnie że zostanie mi gęstwa po obecnie warzonym. Jednakże, dużym faux pas czy strzałem w stope byłoby dodanie drożdży belgijskich? Mają dużą tolerancje na alkohol, a chciałbym żeby piwo było dosyć pełne (18 - 20 BLG)

Wszystkim, którzy zechcą pomóc - dzięki!

Edytowane przez Bartol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, Bartol napisał:

Cześć!
Planuję swoją 4 warkę, która będzie typowo świątecznym piwem, a chciałbym sięgnąć rady jak konkretnie dodawać dodatki piwne. I tak - planuje na pewno imbir i cynamon, w niewielkich ilościach dodać do gotowania, jakoś 10 minut przed końcem. Kolejną sprawą która mnie interesuje to czy jest sens dodawać suche pierniki bez żadnych polew i udziwnień na cichą? Boje się że rozmiękną i piwo wyjdzie mętne, jakieś z gushingiem etc.

Kolejna sprawa, to jeśli da radę dodać faktycznie pierniki, to jak je zdezynfekować? W oxi rozmiękną. 

I jeszcze pytanie o drożdże: oczywiście nie chcąc dodatkowych smaków planowałem US-05, szczególnie że zostanie mi gęstwa po obecnie warzonym. Jednakże, dużym faux pas czy strzałem w stope byłoby dodanie drożdży belgijskich? Mają dużą tolerancje na alkohol, a chciałbym żeby piwo było dosyć pełne (18 - 20 BLG)

Wszystkim, którzy zechcą pomóc - dzięki!

 

Belgia do świątecznego to często dobre połączenie - pytanie, który szczep chciałbyś zastosować? Plus, do 18-20°blg wypadałoby zadać gęstwę.

Co do pierników, jako dodatku się nie wypowiadam (brzmi ciekawie, ale sam nie próbowałem). Proponowałbym zalać jakimś pasującym alkoholem, może rum? W brzeczce i tak rozmiękną. Na pewno trzeba będzie dobrze przefiltrować przed rozlewem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, punix napisał:

 

Belgia do świątecznego to często dobre połączenie - pytanie, który szczep chciałbyś zastosować?


Myślałem o użyciu FM26 - Belgijskie Pagórki. 

 

 

17 minut temu, punix napisał:

Co do pierników, jako dodatku się nie wypowiadam (brzmi ciekawie, ale sam nie próbowałem). Proponowałbym zalać jakimś pasującym alkoholem, może rum? W brzeczce i tak rozmiękną. Na pewno trzeba będzie dobrze przefiltrować przed rozlewem.

Tak troszkę pomyślałem, poszperałem, bo post raczej w przypływie natchnienia i okazuje się, że prostszym rozwiązaniem byłby gotowy zestaw przypraw do pierników, jeno trzeba będzie się zastanowić nad ekonomiczną stroną przedsięwzięcia :). Ale jak będzie to jeszcze pomyślę. Dzięki za odpowiedź!
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, Bartol napisał:


Myślałem o użyciu FM26 - Belgijskie Pagórki. 

 

 

Tak troszkę pomyślałem, poszperałem, bo post raczej w przypływie natchnienia i okazuje się, że prostszym rozwiązaniem byłby gotowy zestaw przypraw do pierników, jeno trzeba będzie się zastanowić nad ekonomiczną stroną przedsięwzięcia :). Ale jak będzie to jeszcze pomyślę. Dzięki za odpowiedź!
 

 

Tych drożdży używałem chyba tylko raz, ale wspominam nieźle. Przy czym ponawiam - do tak mocnego piwa nie używałbym startera, tylko gęstwy po jakimś słabszym.

Przyprawa piernikowa na pewno była używana już wcześniej, jak poszukasz, to pewnie znajdzie się trochę internetu o użytej ilości i efektach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, punix napisał:

 

Przy czym ponawiam - do tak mocnego piwa nie używałbym startera, tylko gęstwy po jakimś słabszym.

 


Fakt, byłbym zapomniał! Więc prawdopodobnie zostanę przy US-05. Jeśli wyjdzie to pochwalę się rezultatem. Dzięki serdeczne! :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sam piernik chyba nie wniesie do piwa nic więcej niż przyprawy, które są użyte do jego wypieku. Jak już chcesz z nim eksperymentować to myślę że dobrym pomysłem byłoby włożenie ich do woreczka muślinowego i moczenie tych pierników w woreczku.

 

Tu masz przepis na piwo świąteczne, którym i ja się kiedyś inspirowałem. Co prawda ja zrobiłem kiedyś coś takiego i całkiem dobrze je wspominam. Jedynie co bym zmienił to zwiększył balling bo faktycznie jak na piernikowe wyszło mało słodkie w smaku. 

 

Powodzenia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, nike21 napisał:

Sam piernik chyba nie wniesie do piwa nic więcej niż przyprawy, które są użyte do jego wypieku. Jak już chcesz z nim eksperymentować to myślę że dobrym pomysłem byłoby włożenie ich do woreczka muślinowego i moczenie tych pierników w woreczku.

 

Tu masz przepis na piwo świąteczne, którym i ja się kiedyś inspirowałem. Co prawda ja zrobiłem kiedyś coś takiego i całkiem dobrze je wspominam. Jedynie co bym zmienił to zwiększył balling bo faktycznie jak na piernikowe wyszło mało słodkie w smaku. 

 

Powodzenia

 

Dzięki! :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.