Bartol Opublikowano 13 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2020 (edytowane) Cześć! Planuję swoją 4 warkę, która będzie typowo świątecznym piwem, a chciałbym sięgnąć rady jak konkretnie dodawać dodatki piwne. I tak - planuje na pewno imbir i cynamon, w niewielkich ilościach dodać do gotowania, jakoś 10 minut przed końcem. Kolejną sprawą która mnie interesuje to czy jest sens dodawać suche pierniki bez żadnych polew i udziwnień na cichą? Boje się że rozmiękną i piwo wyjdzie mętne, jakieś z gushingiem etc. Kolejna sprawa, to jeśli da radę dodać faktycznie pierniki, to jak je zdezynfekować? W oxi rozmiękną. I jeszcze pytanie o drożdże: oczywiście nie chcąc dodatkowych smaków planowałem US-05, szczególnie że zostanie mi gęstwa po obecnie warzonym. Jednakże, dużym faux pas czy strzałem w stope byłoby dodanie drożdży belgijskich? Mają dużą tolerancje na alkohol, a chciałbym żeby piwo było dosyć pełne (18 - 20 BLG) Wszystkim, którzy zechcą pomóc - dzięki! Edytowane 13 Października 2020 przez Bartol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 13 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2020 W dniu 13.10.2020 o 21:41, Bartol napisał(a): Cześć! Planuję swoją 4 warkę, która będzie typowo świątecznym piwem, a chciałbym sięgnąć rady jak konkretnie dodawać dodatki piwne. I tak - planuje na pewno imbir i cynamon, w niewielkich ilościach dodać do gotowania, jakoś 10 minut przed końcem. Kolejną sprawą która mnie interesuje to czy jest sens dodawać suche pierniki bez żadnych polew i udziwnień na cichą? Boje się że rozmiękną i piwo wyjdzie mętne, jakieś z gushingiem etc. Kolejna sprawa, to jeśli da radę dodać faktycznie pierniki, to jak je zdezynfekować? W oxi rozmiękną. I jeszcze pytanie o drożdże: oczywiście nie chcąc dodatkowych smaków planowałem US-05, szczególnie że zostanie mi gęstwa po obecnie warzonym. Jednakże, dużym faux pas czy strzałem w stope byłoby dodanie drożdży belgijskich? Mają dużą tolerancje na alkohol, a chciałbym żeby piwo było dosyć pełne (18 - 20 BLG) Wszystkim, którzy zechcą pomóc - dzięki! Rozwiń Belgia do świątecznego to często dobre połączenie - pytanie, który szczep chciałbyś zastosować? Plus, do 18-20°blg wypadałoby zadać gęstwę. Co do pierników, jako dodatku się nie wypowiadam (brzmi ciekawie, ale sam nie próbowałem). Proponowałbym zalać jakimś pasującym alkoholem, może rum? W brzeczce i tak rozmiękną. Na pewno trzeba będzie dobrze przefiltrować przed rozlewem. Bartol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartol Opublikowano 13 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2020 W dniu 13.10.2020 o 22:01, punix napisał(a): Belgia do świątecznego to często dobre połączenie - pytanie, który szczep chciałbyś zastosować? Rozwiń Myślałem o użyciu FM26 - Belgijskie Pagórki. W dniu 13.10.2020 o 22:01, punix napisał(a): Co do pierników, jako dodatku się nie wypowiadam (brzmi ciekawie, ale sam nie próbowałem). Proponowałbym zalać jakimś pasującym alkoholem, może rum? W brzeczce i tak rozmiękną. Na pewno trzeba będzie dobrze przefiltrować przed rozlewem. Rozwiń Tak troszkę pomyślałem, poszperałem, bo post raczej w przypływie natchnienia i okazuje się, że prostszym rozwiązaniem byłby gotowy zestaw przypraw do pierników, jeno trzeba będzie się zastanowić nad ekonomiczną stroną przedsięwzięcia . Ale jak będzie to jeszcze pomyślę. Dzięki za odpowiedź! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 13 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2020 W dniu 13.10.2020 o 22:22, Bartol napisał(a): Myślałem o użyciu FM26 - Belgijskie Pagórki. Tak troszkę pomyślałem, poszperałem, bo post raczej w przypływie natchnienia i okazuje się, że prostszym rozwiązaniem byłby gotowy zestaw przypraw do pierników, jeno trzeba będzie się zastanowić nad ekonomiczną stroną przedsięwzięcia . Ale jak będzie to jeszcze pomyślę. Dzięki za odpowiedź! Rozwiń Tych drożdży używałem chyba tylko raz, ale wspominam nieźle. Przy czym ponawiam - do tak mocnego piwa nie używałbym startera, tylko gęstwy po jakimś słabszym. Przyprawa piernikowa na pewno była używana już wcześniej, jak poszukasz, to pewnie znajdzie się trochę internetu o użytej ilości i efektach. Bartol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartol Opublikowano 13 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2020 W dniu 13.10.2020 o 22:28, punix napisał(a): Przy czym ponawiam - do tak mocnego piwa nie używałbym startera, tylko gęstwy po jakimś słabszym. Rozwiń Fakt, byłbym zapomniał! Więc prawdopodobnie zostanę przy US-05. Jeśli wyjdzie to pochwalę się rezultatem. Dzięki serdeczne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 14 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2020 Sam piernik chyba nie wniesie do piwa nic więcej niż przyprawy, które są użyte do jego wypieku. Jak już chcesz z nim eksperymentować to myślę że dobrym pomysłem byłoby włożenie ich do woreczka muślinowego i moczenie tych pierników w woreczku. Tu masz przepis na piwo świąteczne, którym i ja się kiedyś inspirowałem. Co prawda ja zrobiłem kiedyś coś takiego i całkiem dobrze je wspominam. Jedynie co bym zmienił to zwiększył balling bo faktycznie jak na piernikowe wyszło mało słodkie w smaku. Powodzenia Bartol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartol Opublikowano 14 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2020 W dniu 14.10.2020 o 05:27, nike21 napisał(a): Sam piernik chyba nie wniesie do piwa nic więcej niż przyprawy, które są użyte do jego wypieku. Jak już chcesz z nim eksperymentować to myślę że dobrym pomysłem byłoby włożenie ich do woreczka muślinowego i moczenie tych pierników w woreczku. Tu masz przepis na piwo świąteczne, którym i ja się kiedyś inspirowałem. Co prawda ja zrobiłem kiedyś coś takiego i całkiem dobrze je wspominam. Jedynie co bym zmienił to zwiększył balling bo faktycznie jak na piernikowe wyszło mało słodkie w smaku. Powodzenia Rozwiń Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się