fafd7 Opublikowano 14 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2020 Witam, mam w planie w najbliższy weekend lub za tydzień robić Aipe, ale mam kilka pytań odnośnie mojego planu na zwiększenie chmielu i również na temat chmielenia na zimno. Zasyp: Pale Ale - 4,8kg Crystal 150 - 0,4kg Aroma - 0,2kg Chmiele: Bravo 35g - 60 min Cascade 20g - 15 min Citra 25g - 10 min Cascade 25g - 5 min Citra 25g - 3 min Cascade 15g i Citra 15g - na zimno To jest standardowy przepis ale chciałbym dodać chmiel Centennial 50g na Whirlpool ok 30 min >90°C. Co o tym sądzicie? Jeszcze pytanie odnośnie gushingu. Mam wrażenie że za każdym razem kiedy robię piwo z dużą ilością chmielu/chmieleniem na zimno to mam spore problemy przy otwieraniu butelek z piwem... Jakieś rady? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 14 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2020 21 minut temu, fafd7 napisał: za każdym razem kiedy robię piwo z dużą ilością chmielu/chmieleniem na zimno to mam spore problemy przy otwieraniu butelek z piwem... Jakieś rady? Musisz przyłożyć się do porządnego odfiltrowania chmielin przed butelkowaniem. Kilka na szybko znalezionych tematów: https://www.piwo.org/forums/topic/23632-filtracja-chmielenia-na-zimno/ https://www.piwo.org/forums/topic/27048-oddzielenie-chmielin-z-piwa-filtrowanie-po-cichej/ https://www.piwo.org/forums/topic/9082-holy-grail-filtracji-po-chmieleniu-na-zimno/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 14 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2020 Jeśli nie chcesz podnosić za bardzi goryczki, to na whirlpool wrzuć poniżej 80C. Alfa kwasy słabo już wtedy izomeryzują.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fafd7 Opublikowano 16 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2020 W dniu 14.10.2020 o 11:30, Jancewicz napisał: Musisz przyłożyć się do porządnego odfiltrowania chmielin przed butelkowaniem. Kilka na szybko znalezionych tematów: https://www.piwo.org/forums/topic/23632-filtracja-chmielenia-na-zimno/ https://www.piwo.org/forums/topic/27048-oddzielenie-chmielin-z-piwa-filtrowanie-po-cichej/ https://www.piwo.org/forums/topic/9082-holy-grail-filtracji-po-chmieleniu-na-zimno/ Dzięki, no postaram się skorzystać z przynnajmniej kilku metod na raz. W dniu 14.10.2020 o 11:47, Wuuu napisał: Jeśli nie chcesz podnosić za bardzi goryczki, to na whirlpool wrzuć poniżej 80C. Alfa kwasy słabo już wtedy izomeryzują. No właśnie nie mam nic przeciwko wysokiej goryczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 16 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2020 Tylko sobie to wszystko wrzuć w jakiś kalkulator, żebyś jednak nie przesadził z IBU.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się