JanŁaski Opublikowano 15 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2020 Dzień dobry, witam Państwa moim pierwszym postem. Jestem podczas fermentowania swojej pierwszej warki z brewkitu. Jest to APA, ale niestety, drożdże nie zostały opisane Fermentacja cicha odbywałą sie w garażu. Wczoraj wieczorem piwo miało 17 stopni, (nie było mnie w domu 3 dni). Co więcej, piwo zeszło z początkowych 11,5 BLG 1 października do 4 BLG 8 października, a 14 października miało aż 3-3,5 BLG. Z tego powodu boję się, że drożdże przez zbyt niską temperaturę mogły zasnąć. Czy jest to słuszna obawa? Chciałem rolewać to w niedzielę - czy jest to bezpieczne? Pozostałe pytania: 3 dni przed rozlewem instrukcja radzi dodać chmiele. Co się stanie, jeżeli będę trzymał je dłużej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 15 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2020 Jeśli możesz to podnieś teraz lekko temperaturę na kilka dni. Przetrzymaj dłużej niż mówi instrukcja; w sumie niech postoi te 3 tygodnie dla bezpieczeństwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 15 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2020 Mi APA, a nawet AIPA standardowo schodzi do ok. 3 Blg na US-05, czyli na suchych drożdżach teoretycznie dedykowanych do tych styli. Nie piszesz jaki brewkit, jeśli Gozdawa to pewnie z ich drożdżami. Możesz poczytać tutaj na forum opinie o nich. Generalnie - szału nie ma. Co do chmielu zależy to od wielu czynników - temperatury, rodzaju, a przede wszystkim jakości chmielu. Te 3 dni to dobra opcja. Wrzuć luzem do fermentora, a po trzecim dniu wsadź fermentor do lodówki na tzw. coldcrash - czyli np. 24 godziny w bardzo niskich temperaturach. Ja stosuję 5-6 st. C. Chmiel wtedy ładnie opadnie na dno, a piwo sklaruje się. Później butelkuj dniu butelkuj. Podsumowując, podnieś lekko temperaturę na parę dni (jak pisze kolega @Jancewicz), później obniż do tych 17 st., wrzuć chmiel na 3 dni, później do lodówy i butelkujesz. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanŁaski Opublikowano 22 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2020 Dziękuję! Piwo przeniosłem do cieplejszego miejsca i zeszło do 2 BLG. Piwo w butelka juz. Niestety, z uwagi na brak lodówki nie udało sie zrobić cold crasha. Jak na pierwszy raz, to mi bardzo smakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się