Jump to content

Kocioł zacierno-warzelny, sugestie?

Eryk Ciepiela

Recommended Posts

Rozważam zakup kotła zacierno-warzelnego. Jakie na ten czas widzicie najciekawsze opcje?

Wymagania brzegowe: elektryczny, programowalny, pojemność 30-45l, możliwie kompaktowy, do eksploatacji 10-20 warek rocznie, do ~3k PLN.

Jaki sprzęt byście polecili z tej półki?

Wszelkie opinie mile widziane.
Z góry dzięki!

Siema. Według mnie chyba najlepszym wyjściem dla ciebie jest poczytanie o najpopularniejszych kociołkach w wątkach, które znajdują się na forum (wklejam linki poniżej). Masz tam dużo opinii, są opisy wad i zalet, najczęstszych usterek i jak sobie z nimi radzić oraz jak małym nakładem wprowadzać lekkie usprawnienia. Wiesz jak to jest, tutaj każdy będzie polecał to co sam posiada. Decyzja musi należeć do Ciebie ;)  Kiedyś czytałem o nich i jak ja bym się kiedyś zdecydował na zakup czegoś podobnego to pewnie wybrałbym Coobre.

Sprzętu o takim wybiciu i w takim budżecie nie trudno znaleźć bo jest mało. Coobra CB3 Pro lub Coobra CB5 Pro chyba najlepsze z propozycji. Są jeszcze ich odpowiedniki pod innymi nazwami, ale nie wiem czy w takich samych pojemnościach. Co do pracy na takim urządzeniu też się nie wypowiem, ale w wątku  tym sprzęcie można sobie poczytać.